Kωδικός Kalamata: Mac με επεξεργαστές ARM

Τελευταία προιόντα Apple
Σχετικά Τags:  

η τέταρτη φάση της Apple από το 2021

δικαιώματα

στις 00 και 01 στην κατηγορια Προσωπικά,
© iYannis.gr 2020

Γνωρίζουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, η Apple θα κυκλοφορήσει υπολογιστές που θα στηρίζονται σε ARM επεξεργαστές και όχι Intel, με την εταιρεία να ετοιμάζεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις μέσα στο μήνα, σε λίγες ημέρες, στο συνέδριο WWDC 2020 που θα διεξαχθεί online στις 22 Ιουνίου.
Ένα μακρύ άρθρο των Mark Gurman, Debby Wu και Ian King στο Βloomberg πριν ενάμισι μήνα αποκάλυψέ πώς θα είναι η τέταρτη μετάβαση της Apple: Mac με επεξεργαστές ARM.
Ο Mark Gurman επανήλθε πριν δύο ημέρες με νέο άρθρο του στο Βloomberg με πληρoφορίες που αναφέρουν ότι η πολύ σημαντική αυτή μετάβαση, θα πρέπει να προετοιμαστεί και σε επίπεδο λογισμικού, με το κορυφαίο συνέδριο προγραματιστών της Apple να είναι ο κατάλληλος χώρος για μια σχετική ανακοίνωση προκειμένου να δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και ίσως τα πρώτα εργαλεία.


Έχουν περάσει μερικά χρόνια από τότε που η φήμη για την μετάβαση σε ARM επεξεργαστές άρχισε να υπάρχει, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται και οι τεχνικές λεπτομέρειες: οι νέοι επεξεργαστές θα βασίζονται στον A14, ο οποίος θα χρησιμοποιεί μια τεχνική παραγωγής των 5nm και θα παρουσιάζει έναν συνδυασμό οκτώ πυρήνων με υψηλή απόδοση με “τουλάχιστον” τέσσερις υψηλά ενεργειακά αποδοτικούς πυρήνες. Το Bloomberg αναφέρει ακόμη και το κωδικό όνομα αυτού του έργου, “Kalamata“.

Όλα αυτά είναι σωστά για μια μελλοντική καλή απόδοση των Mac, αλλά κυρίως για την ενεργειακή απόδοση τους. Επιπλέον, με τη μετάβαση σε ARM, οι υπολογιστές της Apple θα γίνουν εντελώς διαφορετικοί από εκείνους του ανταγωνισμού στην τεχνολογία πληροφοριών.
Η μετάβαση σε Intel (η τρίτη φάση της Apple) ήταν αναπόφευκτη με την IBM που ίσως δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να κάνει το περίφημο G5 για τα PowerBooks το 2005 (τα σημερινά MacBooks Pro), αλλά, όπως και οι περισσότεροι βετεράνοι των Macintosh, δεν ήμουν ποτέ πολύ χαρούμενος όταν έμαθα ότι οι Macs και τα PC θα μοιράζονται το ίδιο υλισμικό!!!.
Έτσι, με την μετάβαση στην ARM αρχιτεκτονική, η Apple θα επαναλάβει μια αντίστοιχη κίνηση μετά από 15 χρόνια όπως ανέφερα πιο πάνω, που είχε πραγματοποιήσει το 2005, όταν και πάλι στο WWDC 2005, ο Steve Jobs είχε ανακοινώσει τη μετάβαση από τους PowerPC επεξεργαστές σ’ αυτούς της Intel, δίνοντας όμως τότε, αρκετό χρόνο στους προγραμματιστές να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου οι εφαρμογές τους να μπορούν να εκτελεστούν από τα νέα συστήματα, με έναν ειδικό Power Mac με επεξεργαστή Intel που προορίζονταν για προγραμματιστές.

Επίσης όταν ανακοίνωσε τη μετάβαση στην Intel τον Ιούνιο του 2005 στη συνέχεια, τον ίδιο χρόνο, τον Οκτώβριο, ξεκίνησε το iMac G5 iSight, το οποίο σε μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2016, αντικαταστάθηκε από το Intel Core Duo iMac με την ίδια ακριβώς σχεδίαση. Με την ευκαιρία εκείνη η Apple ήθελε να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα σε χρήστες που ανησυχούσαν ότι τα Mac θα γίνουν πολύ παρόμοια με τα PC-Windows: η εγκατάλειψη των επεξεργαστών PowerPC δεν θα άλλαζε τίποτα για τον σχεδιασμό στα Mac.
Με τη μετάβαση τώρα στους ARM το μήνυμα θα έπρεπε να είναι ακριβώς το αντίθετο: χάρη στους επεξεργαστές “Apple”, οι υπολογιστές Mac θα πρέπει πια να είναι εντελώς διαφορετικοί από τα PC-Windows και η κυκλοφορία νέων μοντέλων με διαφορετικό σχεδιασμό νομίζω θα ενίσχυε αυτό το μήνυμα.
Ας θυμηθούμε το video της παρουσίασης στο WWDC 2005 για το πέρασμα σε Intel:

Επιστρέφοντας στο προ 45 ημερών άρθρο του Bloomberg, η μετάβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021, ή πλέον λίγο πιο μετά, λόγω της τρέχουσας ιστορικής στιγμής με τον Κορονοιό που αναγκάζει τους υπαλλήλους της Apple να εργαστούν από το σπίτι και δεν είναι σαφές εάν όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στην τέταρτη μετάβαση, την τρίτη όσον αφορά τον τύπο του επεξεργαστή των Macintosh υπολογιστών.
Ο λόγος πάντως κατά την γνώμη μου που αφήνει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την αλήθεια αυτής της φήμης είναι η απουσία ενός Mac ARM που θα έπρεπε να δοθεί στους προγραμματιστές προκειμένου να προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους στη νέα αρχιτεκτονική. Όπως είπα και πιο πάνω με την ευκαιρία της μετάβασης στην Intel, ο Steve Jobs παρουσίασε επίσης έναν ειδικό Power Mac με επεξεργαστή Intel που προορίζονταν για τους προγραμματιστές.
Δεν μένει παρά να περιμένουμε για να δούμε.

-||-
 

Πες την Γνωμη σου

Free WordPress Theme


 Τελευταία άρθρα στην κατηγορία Προσωπικά


η απλά σχολίασε το στο Facebook

πώς να προσθέσετε το iYannis.gr στην οθόνη αφετερίας του iPad
Παλιό Αρθρο
Επικοινωνία Αναφορά
  We just Want Apple Greece

Ψαχνεις κατι?

Χρησιμοποιησε την φορμα απο κατω για να ψαξεις το site:

Ακομα δεν βρηκες αυτο που εψαχνες? Ασε ενα σχολιο η επικοινωνησε μαζι μου!

Σχετικες Ιστοσελιδες!

μερικα απο τα sites που συνιστω...

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Πέμπτη | 11 | Ιούνιος | 2020 στις 00 και 01

άρθρο: η τέταρτη φάση της Apple από το 2021

WordPress Themes
άρθρο: η τέταρτη φάση της Apple από το 2021
θέμα βασισμένο στο iΒlog Pro με πολλές αλλαγές όμως :)
102 queries σε 1.156 δευτερόλεπτα.