Η Apple στην κατεύθυνση του Νεομορφισμού, σχεδιαστικά χαμηλά ανάγλυφα που παίζουν με το πάχος και τις σκιές των αντικειμένων

Τα εικονίδια του Big Sur είναι τόσο άσχημα;

δικαιώματα

στις 00 και 01 στην κατηγορια Προσωπικά,
© iYannis.gr 2020

Το WWDC είδε την Apple να ανακοινώνει ενημερώσεις λογισμικού σε όλους τους τομείς την προηγούμενη εβδομάδα, με την προσθήκη των widget στο iOS 14 να συγκεντρώνει τους περισσότερους τίτλους και αναφορές, στα τελευταία νέα για τα λογισμικά της Apple. Το MacOS 11 Big Sur θα έχει επίσης έναν αρκετά σημαντικό επανασχεδιασμό, αλλά ένα συγκεκριμένο στοιχείο αποδεικνύεται ήδη αμφιλεγόμενο για τους θαυμαστές της εταιρίας – τα νέα εικονίδια.

Τα εικονίδια του MacOS Big Sur με μια πρώτη απλή ματιά, φαίνεται να σηματοδοτούν μια επιστροφή στον σκευομορφισμό, ο οποίος είναι πιο ρεαλιστικός από την επίπεδη σχεδίαση. Με τις αυξημένες σκιές να προσθέτουν υφή και βάθος, αυτά τα νέα εικονίδια είναι σίγουρα πιο τρισδιάστατα.
Αλλά αν προσέξει κάποιος λίγο καλύτερα τον σχεδιασμό των εικονιδίων θα καταλάβει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με σκευομορφισμό αλλά με νεομορφισμό όπως είχα γράψει πριν καμιά δεκαπενταριά ημέρες.
Αν ο σκευομορφισμός περιλαμβάνει την αναπαραγωγή φυσικών στοιχείων στον εικονικό κόσμο, με την αναπαραγωγή των μορφών, του πάχους, των σκιών και των αλληλεπιδράσεων τους, με τον νεομορφισμό έχουμε μια πιο ήπια εκδοχή αυτού του τύπου γραφικής παράστασης. Ο νεομορφορισμός λοιπόν μπορεί να αναγνωριστεί ως ένα μέσο σημείο μεταξύ του σκευομορφισμού και των επίπεδων γραφικών. Ο σχεδιαστής Michal Malewicz προσπάθησε να αξιολογήσει τις πιθανές πρακτικές εφαρμογές του στη δημιουργία γραφικών για τις εφαρμογές.
Ως εκ τούτου, ο νεομορφισμός χρησιμοποιεί χαμηλά ανάγλυφα που παίζουν με το πάχος και τις σκιές των αντικειμένων. Τα χρώματα είναι παστέλ με μερικά γραφικά στοιχεία του σκευομορφισμού να έχουν χρησιμοποιηθεί, ακόμα και αν αυτά δεν έχουν αντανακλάσεις. Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται είναι παρόμοια με τα πραγματικά αντικείμενα, αλλά εμφανώς ανήκουν σε έναν εικονικό κόσμο.

Αλλά πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με αυτές τις αλλαγές.
Σε ένα νήμα του MacRumors αφιερωμένο στα νέα εικονίδια, οι χρήστες τα περιγράφουν ως «φρικτά και κακώς σχεδιασμένα», με κάποιο χρήστη να δηλώνει ότι «η Apple μόλις ανακάλυψε το εφέ σκιάς». Πολλοί χρήστες του Twitter τα απέρριψαν εξίσου:

Καθώς ο κόσμος της σχεδίασης εικονιδίων και λογότυπων προχωρά προς την επίπεδη σχεδίαση, η επιστροφή στον τρισδιάστατο, skeuomorphic σχεδιασμό μπορεί να φαίνεται σαν ένα βήμα προς τα πίσω για την Apple.
Αλλά όπως είπαμε και πιο πάνω πλέον μιλάμε για νεομορφισμό, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε μερικά εικονίδια.
Ενώ λοιπόν το εικονίδιο Stickies (με τη χειρόγραφη λίστα αγορών του) είναι αρκετά skeuomorphic με το ρεαλιστικό του σχεδιασμό, άλλα (όπως τα Μηνύματα και το Facetime) μοιάζουν με μοντέρνα, επίπεδη σχέδια με σκιά. Είναι αυτό το νέο σχέδιο που η Apple θέλει να ακολουθήσει.

Ωστόσο, δεν μισούν όλοι τα νέα σχέδια. Πράγματι, μερικοί (παρακάτω λίστα) απολαμβάνουν την επιπλέον λεπτομέρεια της νέας, τρισδιάστατης εμφάνισης – και μάλιστα εκτιμούν τον νεομορφισμό που παίρνει την θέση του μεταξύ του σκευομορφισμού και της επίπεδης σχεδίασης.

Ενώ η Apple μπορεί τελικά να βρει ένα νέο σημείο μεταξύ των δύο στυλ σχεδίασης, θα ήθελα να δω λίγο περισσότερη λεπτομέρεια στο MacOS Big Sur. Ίσως τα εικονίδια σε μελλοντικές beta να δουν μια τροποποίηση πριν από την επίσημη κυκλοφορία του λογισμικού στα τέλη του τρέχοντος έτους.

-||-
 

Πες την Γνωμη σου

Free WordPress Themes


 Τελευταία άρθρα στην κατηγορία Προσωπικά


η απλά σχολίασε το στο Facebook
Σχετικά Θέματα

πώς να προσθέσετε το iYannis.gr στην οθόνη αφετερίας του iPad
Επικοινωνία Αναφορά
  We just Want Apple Greece

Ψαχνεις κατι?

Χρησιμοποιησε την φορμα απο κατω για να ψαξεις το site:

Ακομα δεν βρηκες αυτο που εψαχνες? Ασε ενα σχολιο η επικοινωνησε μαζι μου!

Σχετικες Ιστοσελιδες!

μερικα απο τα sites που συνιστω...

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Τρίτη | 30 | Ιούνιος | 2020 στις 00 και 01

άρθρο: Τα εικονίδια του Big Sur είναι τόσο άσχημα;

WordPress Themes
άρθρο: Τα εικονίδια του Big Sur είναι τόσο άσχημα;
θέμα βασισμένο στο iΒlog Pro με πολλές αλλαγές όμως :)
96 queries σε 1.537 δευτερόλεπτα.