Είμαι βέβαιος ότι ο καθένας από εσάς θα έχει ήδη τη γνώμη του για το θέμα και ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι σε καμιά περίπτωση να σας κάνει να την αλλάξετε.

Τελευταία προιόντα Apple
Σχετικά Τags:  

“iPad Pro ή MacBook Pro;”

δικαιώματα

στις 00 και 01 στην κατηγορια Προσωπικά,
© iYannis.gr 2021

Κατ’ αρχάς, εγώ έχω μια προτίμηση και αν έπρεπε να επιλέξω μόνο ένα προϊόν μεταξύ των δύο, θα έπαιρνα σίγουρα τον φορητό υπολογιστή. Αυτό συμβαίνει πιστεύω επειδή έχουμε όλοι μας ένα iPhone και, λίγο πολύ, μας δίνει ήδη ένα παράθυρο στον κόσμο των κινητών και στις εφαρμογές του. Ο κόσμος αυτός όμως μεγαλώνει και εξελίσσεται με ταχύτερο ρυθμό από τον αντίστοιχο κόσμο του φορητού υπολογιστή. Τώρα από άποψη λογισμικού, ειδικά με το iPadOS, και με το τελευταίο υλισμικό (iPad Pro 2020), όπου έχουμε, εκτός από την εξαιρετική απόδοση, και την άφιξη του Magic Keyboard.
Με αυτό το αξεσουάρ, εξοπλισμένο με πληκτρολόγιο και trackpad, το iPad Pro εμφανίζεται και συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο με έναν παραδοσιακό υπολογιστή. Δεν είναι κάτι που σε όλους αρέσει, δεν είναι κάτι που όλοι χρειάζονται, αλλά μετά από 10 χρόνια χρήσης με τα δάχτυλα ήταν προφανές ότι για να έχουμε ένα εξελικτικό βήμα παραγωγικότητας, χρειάστηκε να υπάρξει μια τέτοια λύση.
Αλλά ας αφήσουμε τις εννοιολογικές σκέψεις και ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε άν ένα iPad Pro με Magic Keyboard μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς ένα MacBook και τι είναι καλύτερο ή χειρότερο.
Επιλογές αγοράς λοιπόν κατ’ αρχάς.
Η πρώτη πτυχή που πιστεύω ότι πρέπει να αναλυθεί είναι αυτή της τιμής, η οποία μας δίνει ένα απτό μέτρο για να κατανοήσουμε τι να συγκρίνουμε με τι.
Το iPad Pro 11″ Wi-Fi ξεκινά από 969€ με 128 GB εσωτερικού χώρου. Για τη μέση χρήση ενός tablet θα έλεγα ότι είναι ήδη επαρκή, γιατί σε σύγκριση με έναν υπολογιστή το iPad καλεί τον χρήστη να βασίζεται περισσότερο στις διαδικτυακές υπηρεσίες (iCloud) και όχι στο να σώζουμε τα πάντα στο desktop μας.
Αλλά στο τέλος ο χώρος είναι πάντα χώρος και αν μας ενδιαφέρουν ο ήχος, οι φωτογραφίες και τα βίντεο μπορεί να είναι λίγος. Ας εξετάσουμε λοιπόν το μοντέλο με τα 256 GB στα 1089€ που μας φέρνουν αρκετά κοντά στο επίσης ακόμα στην κυκλοφορία MacBook Air του 2017 με 1099€ (που πλέον είναι σε προσφορά στα 999€ από την iStorm στην Ελλάδα).

Με αυτή τη χωρητικότητα θα έχουμε μεν μικρότερη οθόνη από τους φορητούς υπολογιστές MacBook Air του 2017, αλλά πάνω απ ‘όλα θα είμαστε σε θέση να επωφεληθούμε από ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του iPad: την 4G συνδεσιμότητα του φυσικά με ακόμα 180€ και έτσι φτάνουμε στα 1269€ τιμή κατά 30€ ακριβότερη από το μοντέλο base του φετινού MacBook Air.

Αλλά για να φτάσουμε στο μοντέλο που απαιτείται για την σύγκριση χρειαζόμαστε επίσης το Magic Keyboard: δηλαδή άλλα 389€ οπότε πάμε στο σύνολο στα 1658€, δηλαδή μόνον 21€ λιγότερα από το φετινό MacBook Pro μοντέλο base που είναι στα 1679€. Οπότε τελικά ΔΕΝ υπάρχει πρόβλημα τιμής μεταξύ των δυο συσκευών σε σύγκριση.
Φυσικά θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα φθηνότερο πληκτρολόγιο και ποντίκι (τα USB λειτουργούν επίσης) ή να επιλέξετε μια εναλλακτική λύση παρόμοια με το Magic Keyboard που κοστίζει λιγότερο. Ωστόσο, εγώ κάνω αυτήν τη σύγκριση, ακριβώς επειδή το αξεσουάρ έχει κατασκευαστεί από την Apple και έχει κάτι λίγο παραπάνω από την εργονομία, την ποιότητα των πλήκτρων και το trackpad. Έτσι, οι εναλλακτικές λύσεις είναι μεν εκεί, αλλά εδώ το ενδιαφέρον μου εστιάζεται σε συνδυασμό πάντα με το Magic Keyboard.

Μία από τις πτυχές που μπορούν να αξιολογηθούν θετικά, για τη λύση iPad Pro + Magic Keyboard είναι ότι μαζί συμπεριφέρονται λίγο πολύ σαν φορητός υπολογιστής, αλλά το iPad μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του. Είναι τελικά η παλιά ιδέα 2 σε 1. Για να λέμε την αλήθεια η Microsoft ήταν από τους πρώτους που το πίστεψε αυτό, με τη γραμμή Surface, αλλά το προϊόν της δεν πήγε καλά ποτέ, και έμοιαζε περισσότερο με ένα φορητό υπολογιστή με οθόνη αφής με προαιρετικό πληκτρολόγιο. Το iPad, αντιθέτως, διαθέτει ένα μεγάλο οικοσύστημα ειδικών εφαρμογών, αλλά δεν μπορεί να τρέξει (τουλάχιστον ακόμα), παραδοσιακά προγράμματα για macOS.
Ένα πράγμα επίσης που θα μπορούσα να εκτιμήσω είναι ότι το Magic Keyboard, στην καθημερινή χρήση, μεταφέρεται και τοποθετείται σχεδόν παντού με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με τα MacBooks.Επίσης θα ήθελα να υπογραμμίσω την εξαιρετική δουλειά που έκανε η Apple για να εξισορροπήσει το Magic Keyboard σε χρήση με το tablet. Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες η αύξηση του βάρους είναι τελικά μειονέκτημα, γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να το γείρετε εντελώς προς τα πίσω επειδή θα αναποδογυρίσει, λόγω μεγάλου βάρους, αλλά γενικά η σταθερότητα είναι πραγματικά εξαιρετική και μας επιτρέπει να εργαστούμε σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση, όπως θα κάναμε και με τον φορητό υπολογιστή μας. Ακόμη και όταν το τοποθετείτε στα πόδια σας, η εμπειρία είναι πολύ θετική, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για παράδειγμα για διάφορες άλλες επιφάνειες. Ωστόσο, μπορεί να σταθεί σχεδόν παντού, χωρίς τη βοήθεια υποστηριγμάτων, χάρη στην ενσωματωμένη βάση.
Ο ειδικός σχεδιασμός του Magic Keyboard έχει άλλο ένα στοιχείο μοναδικότητας λόγω του γεγονότος ότι η οθόνη παραμένει ανυψωμένη από τα πλήκτρα. Εκτός από την επιτυχημένη αισθητική επίδραση, υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς η οθόνη είναι περίπου 8 cm πιο κοντά στον χρήστη σε σχέση με τις παραδοσιακές θήκες. Μπορεί να φαίνεται λίγο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αισθητό και μας κάνει να βλέπουμε καλύτερα (και μεγαλύτερο) το περιεχόμενο της οθόνης στην ίδια απόσταση.
Και αν θέλουμε απλώς να περιηγηθούμε ή να παρακολουθήσουμε μια ταινία, μπορούμε πάντα να αποσυνδέσουμε το iPad Pro από το πληκτρολόγιο και να κρατήσουμε την οθόνη στα χέρια μας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την υποστήριξη για το Apple Pencil 2, το οποίο παρά την προαιρετική αγορά παραμένει αποκλειστικότητα του tablet που δεν μπορείτε να έχετε σε MacBooks.

Η αυτονομία κάνει το iPad Pro να αποκτήσει ένα άλλο μικρό πλεονέκτημα, καθώς είναι σχεδόν παρόμοια στις δηλωμένες μετρήσεις, αλλά είναι ελαφρώς υψηλότερη στην πραγματική χρήση από το MacBook. Το μόνο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι το Magic Keyboard καταναλώνει μπαταρία, ίσως ένα 20%, απαιτείται για τη λειτουργία τόσο του πληκτρολογίου όσο και του οπίσθιου φωτισμού του.
Εν ολίγοις, η λύση 2-σε-1 έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά της και αν και ακόμη ο φορητός υπολογιστής παραμένει πιο στιβαρός στην κατασκευή του, και πιο σταθερός στα πόδια, στο τέλος το iPad Pro πέτυχε μια πολύ καλή εργονομία με το Magic Keyboard. Λυπάμαι μόνο για τη θέση της μπροστινής κάμερας, πραγματικά είμαι δυσαρεστημένος γιατί ένα προϊόν που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο οριζόντια, πρέπει να μας οδηγεί να έχουμε μια κακή και άβολη λήψη στις βιντεοκλήσεις μας.
Μια τελευταία πτυχή που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι, χάρη στις χαμηλότερες θερμοκρασίες των SoCs ARM, τα iPad είναι χωρίς ανεμιστήρα, επομένως πάντα σιωπηλά (σε αντίθεση με τους φορητούς υπολογιστές).

Και περνάμε σε ένα άλλο κεφάλαιο αυτό της σύγκρισης του iPadOS έναντι στο macOS.
Μπορεί τα iPadOS και macOS να μοιράζονται ένα καλό μέρος των θεμελίων τους, αλλά για εμάς τους χρήστες, η διεπαφή, η προσαρμογή του συστήματος και η διαχείριση αρχείων έχουν τεράστιες διαφορές που μπορεί τελικά ποτέ να μην γεφυρωθούν πλήρως.
Σε καθαρά οργανωτικό επίπεδο, οι εφαρμογές στο iPad λειτουργούν μόνο και αποκλειστικά, όπως αποφάσισε η Apple για εμάς. Έτσι, το μέγιστο δύο κάθε φορά παράλληλα και μόνον σε πλάγια όψη, με μια τρίτη πιθανή σε slideover με σταθερό μάλιστα πλάτος και που μπορεί να είναι είτε στα αριστερά είτε στα δεξιά. Από την άλλη πλευρά, όταν αφήσουμε μια εφαρμογή, δεν μπορούμε να την ανακτήσουμε αμέσως. Εν ολίγοις, εάν κάνουμε μια σύγκριση σχετικά με την ευελιξία της διεπαφής χρήστη, είμαστε ακόμη στην λίθινη εποχή. Και δεν υπάρχει ούτε συνοχή σε ολόκληρο το σύστημα, απλώς σκεφτείτε ότι μετά από σχεδόν δύο χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν επαρκώς το drag & drop.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι η εννοιολογική απουσία του desktop. Έτσι, όχι τόσο ως μέρος όπου μερικοί συσσωρεύουν ότι νάνε, αλλά ως αγαπημένος προορισμός για αντικείμενα χρήσιμα για συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Στο iPadOS είμαστε υποχρεωμένοι να αποφασίσουμε εκ των προτέρων μια συγκεκριμένη θέση αρχείων. Σκεφτείτε εάν στην πραγματική ζωή έπρεπε να κάνετε μια δραστηριότητα με εργαλεία και αντί να τα κρατάτε στον πάγκο εργασίας, έπρεπε να αποθηκεύονται κάθε φορά σε ένα συρτάρι τοποθετημένο στην άλλη πλευρά του δωματίου.
Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα του iPadOS ως λειτουργικό σύστημα; Στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσα πολλά αν εξερέσουμε το γεγονός ότι είναι απλό να κατανοηθεί και να χρησιμοποιηθεί. Στο τέλος τέλος το μόνο εργαλείο που είναι λίγο πιο προηγμένο στο σύστημα είναι η εφαρμογή Commands, η οποία έχει μέτριες δυνατότητες, αλλά παραμένει πάντα δεσμευμένη στα όρια του συστήματος. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσετε κάτι όταν το χρειάζεστε, και πρέπει να ανοίξει στην οθόνη και, γενικά, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από τη γεφύρωση των υποστηριζόμενων εφαρμογών. Φυσικά, το ότι είναι υπέροχο, αλλά όχι μόνον δεν φτάνει, αλλά κοιτάει από απόσταση το macOS.

Το μέλλον είναι το iPad, ίσως …
Όταν γεννήθηκε, το iPad ήταν ουσιαστικά μια τρίτη συσκευή που τοποθετήθηκε μεταξύ smartphone και υπολογιστών. Οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί όσο υπήρχε περιέργεια να το δοκιμάσουμε και, όποιος το ήθελε, το αγόρασε. Αλλά επιβραδύνθηκαν, αμέσως μετά, λόγω της επανειλημμένης απουσίας αλλαγών στην πλατφόρμα λογισμικού. Αυτό ίσως δημιούργησε την ιδέα ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικό υποκατάστατο του υπολογιστή και να δώσει τη αίσθηση, ότι, για μπορείτε να σερφάρετε από τον καναπέ ή για να παρακολουθήσετε μερικές ταινίες, σίγουρα δεν ήταν απαραίτητο να πάτε από το κινητό στο λαπτοπ.
Η επιστροφή του ενδιαφέροντος ξεκινάει πίσω στο πρώτο iPad Pro του 2015, το οποίο έδειξε τη σαφή πρόθεση της Apple να κάνει το προϊόν να εξελιχθεί, ενώ οι πωλήσεις συνεχίστηκαν χάρη στα ολοένα και πιο φθηνά μοντέλα εισόδου. Η εικόνα ολοκληρώθηκε με την άφιξη του iPadOS, το οποίο θα μπορούσε μεν να φαίνεται απλώς ένα διαφορετικό όνομα για κάτι γνωστό, αλλά έκανε ένα σταυροδρόμι μετά το οποίο το iPad έχει αποκτήσει μια πιο ακριβή ταυτότητα και ένα διαφορετικό είδος προτίμησης, είναι λοιπόν αναμφισβήτητο ότι για τη χρήση που κάνουν οι πιο πολλοί άνθρωποι – ίσως οι περισσότεροι – στον υπολογιστή, ένα iPad είναι ήδη περισσότερο από αρκετό. Είναι γρήγορο, είναι εύκολο, είναι ασφαλές, διαχειρίζεται καλά τα email, τα έγγραφα και προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία πρόσβασης στα περιεχόμενα των κοινωνικών μέσων και των πολυμέσων.
Δυστυχώς, όμως παραμένει ουσιαστικά μια συσκευή του ενός ατόμου, και ενώ κάνει τις δραστηριότητες εξυπηρέτησης και αναψυχής πολύ καλά, έχει ακόμη πολύ δρόμο να ακολουθήσει όσον αφορά την παραγωγικότητα. Ενδιαφέρουσες εφαρμογές όντως αρχίζουν να υπάρχουν και οι εξελίξεις στο iPadOS είναι κάτι το καλό, αλλά όσοι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν έναν παραδοσιακό υπολογιστή εκμεταλλεύονται όλα τα πλεονεκτήματα ή χρειάζονται ένα συγκεκριμένο λογισμικό, τα οποία δεν υπάρχουν ή δεν κάνουν τα ίδια πράγματα στο iPad, δεν μπορούν ακόμη να το εξετάσουν ως την μοναδική τους συσκευή.
Εμείς που έχουμε αρκετές δεκαετίες με το παράδειγμα του desktop και της χρήσης τύπου “old scoool” όπως είναι ο κέρσορας, σήμερα βλέπουμε το iPad να πλησιάζει γρήγορα στον κόσμο μας, και τις συνήθειές μας.

-||-
 

Πες την Γνωμη σου

WordPress Blog

 Τελευταία άρθρα στην κατηγορία Προσωπικά


η απλά σχολίασε το στο Facebook

πώς να προσθέσετε το iYannis.gr στην οθόνη αφετερίας του iPad
Παλιό Αρθρο
Επικοινωνία Αναφορά
  We just Want Apple Greece

Ψαχνεις κατι?

Χρησιμοποιησε την φορμα απο κατω για να ψαξεις το site:

Ακομα δεν βρηκες αυτο που εψαχνες? Ασε ενα σχολιο η επικοινωνησε μαζι μου!

Σχετικες Ιστοσελιδες!

μερικα απο τα sites που συνιστω...

Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Κυριακή | 14 | Φεβρουάριος | 2021 στις 00 και 01

άρθρο: “iPad Pro ή MacBook Pro;”

Weboy
άρθρο: “iPad Pro ή MacBook Pro;”
θέμα βασισμένο στο iΒlog Pro με πολλές αλλαγές όμως :)
132 queries σε 2.235 δευτερόλεπτα.