Ένα μήνυμα της Apple στην Ευρώπη

gcgjc

Τριάντα έξι χρόνια πριν, πολύ πριν από την εισαγωγή του iPhone, το iPod ή ακόμη και των Mac, ο Steve Jobs καθιέρωσε για πρώτη φορά την λειτουργία της Apple στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία γνώριζε ότι, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες της στην Ευρώπη, θα χρειαστεί μια βάση εκεί. Έτσι, τον Οκτώβριο του 1980 η Apple άνοιξε ένα εργοστάσιο στο Κορκ της Ιρλανδίας με 60 εργαζόμενους.

Εκείνη την εποχή, το Cork έπασχε από υψηλή ανεργία και εξαιρετικά χαμηλές οικονομικές επενδύσεις. Αλλά οι ηγέτες της Apple είδε μια κοινότητα πλούσια με ταλέντο, και έτσι πίστεψε ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει την ανάπτυξη, εάν η εταιρεία είχε την τύχη να πετύχει.

Έχουμε λειτουργήσει συνεχώς στο Cork από τότε, ακόμη και σε περιόδους αβεβαιότητας για τη δική μας επιχείρηση, και σήμερα απασχολεί περίπου 6.000 άτομα σε ολόκληρη την Ιρλανδία. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ακόμα στο Κορκ – συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πρώτους εργαζόμενους – που τώρα εκτελελούν μια ευρεία ποικιλία λειτουργιών, ως μέρος της παγκόσμιας παρουσίας της Apple. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες ακολούθησαν την Apple, επενδύοντας στο Cork, και σήμερα η τοπική οικονομία είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Ο Steve Jobs επισκέπτεται νέες εγκαταστάσεις της Apple στο Κορκ, Οκτωβρίου 1980.
Η επιτυχία που έχει ωθήσει την ανάπτυξη της Apple στο Cork προέρχεται από καινοτόμα προϊόντα που ευχαριστούν τους πελάτες μας. Έχει συμβάλει στη δημιουργία και τη διατήρηση πάνω από 1,5 εκατομμύρια θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη – θέσεις εργασίας στην Apple, θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες του δημιουργικού, τους προγραμματιστές εφαρμογών που ευδοκιμούν στο App Store, και τις θέσεις εργασίας για τους κατασκευαστές και άλλους προμηθευτές. Αμέτρητες επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους εξαρτώνται από την Apple, και είμαστε περήφανοι για την υποστήριξή τους.

Ως υπεύθυνοι εταιρικοί πολίτες, είμαστε επίσης υπερήφανοι για τις εισφορές μας στις τοπικές οικονομίες σε όλη την Ευρώπη, και στις κοινότητες παντού. Καθώς η επιχείρησή μας έχει μεγαλώσει με τα χρόνια, έχουμε γίνει ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στην Ιρλανδία, ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στον κόσμο.

Με τα χρόνια, έχουμε λάβει οδηγίες από τις τοπικές αρχές για τον ιρλανδικό φόρο σχετικά με το πώς να συμμορφωθούμε σωστά με την ιρλανδική φορολογική νομοθεσία – το ίδιο είδος της καθοδήγησης που διαθέτει κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά εκεί. Στην Ιρλανδία και σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, η Apple ακολουθεί το νόμο και δίνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη, αγνοούν τους φορολογικούς νόμους της Ιρλανδίας και αναποδογυρίζουν στη διαδικασία το διεθνές φορολογικό σύστημα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 30 Αυγούστου η EU, ισχυρίζεται ότι η Ιρλανδία έδωσε στην Apple μια ειδική προσφορά για τους φόρους μας. Αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα έγινε ότι εκ του νόμου προβλέπετε. Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε, ούτε δεχόμαστε, τυχόν ειδικές προσφορές. Βρισκόμαστε τώρα στην ασυνήθιστη θέση να καταδικαστούμε δικαστικά αναδρομικά με πρόσθετους φόρους έχοντας μια κυβέρνηση που λέει ότι δεν τους χρωστάμε τίποτε πια και ό,τι έχουμε ήδη καταβάλει ότι πρέπει.

Η κίνηση της Επιτροπής είναι πρωτοφανής και έχει σοβαρές, και ευρείες επιπτώσεις. Ουσιαστικά προτείνει την αντικατάσταση της Ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας, με την άποψη για το πως θα έπρεπε να είναι ο νόμος για την Επιτροπή. Αυτό θα πετύχει ένα καταστροφικό πλήγμα στην κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ επί των δικών τους φορολογικών θεμάτων, καθώς και στην αρχή της ασφάλειας του δικαίου στην Ευρώπη. Η Ιρλανδία έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να προσφύγει στην απόφαση της Επιτροπής και η Apple θα κάνει το ίδιο. Είμαστε σίγουροι ότι η παραγγελία της Επιτροπής θα πρέπει να αντιστραφεί.

Στη ρίζα του, η άποψη της Επιτροπής δεν είναι σχετικά με το πόσο η Apple πληρώνει σε φόρους, αλλά πρόκειται για την οποία κυβέρνηση για να εισπράττει χρήματα.

Οι φόροι για τις πολυεθνικές εταιρείες είναι πολύπλοκοι, αλλά μια θεμελιώδης αρχή αναγνωρίζετεσε όλο τον κόσμο: τα κέρδη μιας εταιρείας θα πρέπει να φορολογούνται στη χώρα όπου δημιουργείται η αξία. Η Apple, η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν σε αυτή την αρχή.

Στην περίπτωση της Apple, σχεδόν το σύνολο της έρευνας και της ανάπτυξης μας λαμβάνει χώρα στην Καλιφόρνια, έτσι ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των κερδών μας φορολογούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ φορολογούνται σύμφωνα με την ίδια αρχή. Όμως, η Επιτροπή ζητεί τώρα να αλλάξει αναδρομικά τους εν λόγω κανόνες.

Πέρα από την προφανή στόχευση της Apple, η πιο βαθιά και βλαβερή επίδραση αυτής της απόφασης θα είναι στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας τη θεωρία της Επιτροπής, κάθε εταιρεία στην Ιρλανδία και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ξαφνικά σε κίνδυνο να υποστεί τους φόρους σύμφωνα με τη νομοθεσία που δεν υπήρξε ποτέ.

Η Apple υποστηρίζει εδώ και καιρό τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση με τους στόχους της απλότητας και της σαφήνειας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μέσω της κατάλληλης νομοθετικής διαδικασίας, στην οποία οι προτάσεις θα συζητούνται μεταξύ των ηγετών και των πολιτών από τις πληγείσες χώρες. Και όπως συμβαίνει με κάθε νέα νομοθεσία, θα πρέπει να εφαρμοστούν μπροστά και όχι αναδρομικά.

Είμαστε δεσμευμένοι στην Ιρλανδία και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε εκεί, αυξάνεται και η εξυπηρέτηση των πελατών μας με το ίδιο επίπεδο πάθος και αφοσίωση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα πραγματικά είναι περιστασιακά και οι καθιερωμένες νομικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ θα επικρατήσει τελικά.

Tim Cook

Πρωτότυπο κείμενο Apple

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Apple Με ετικέτα:

Από τον iYannis

this is just me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube