Όταν το 2007 ο Steve Jobs παρουσίασε το iPhone ως «ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή επικοινωνίας στο Διαδίκτυο», δεν είχε φανταστεί ότι θα μπορούσε να προσθέσει και «μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή» Εκτός της επαγγελματικής χρήσης, τα smartphones έχουν γίνει σχεδόν συνώνυμα και με τις κάμερες. Το 2017 σχεδόν το 90% των φωτογραφιών προέρχεται από κινητές συσκευές και είναι μια τάση που έχει αυξηθεί κατά το τρέχον έτος. Οι παραδοσιακές κάμερες καταγράφουν τώρα μόνο το 10% των κλίκς που κάνουμε κάθε μέρα και σύντομα θα πέσουν κάτω από αυτό το όριο. Το iPhone δεν είναι απλώς «ένα από τα πολλά»: είναι καινοτόμο με την μορφή του σε πλήρη οθόνη, την απόκριση αφής και την απλή προσέγγιση στη φωτογραφία και έχει καθορίσει το σύνολο του κλάδου, και είναι σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα από τα sites που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την ανταλλαγή εικόνων, το Flickr, η Apple κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τη διάδοση, αν και συμμετέχει με μόνο 31 μοντέλα iPhone και iPad μαζί. Λίγο μετά βρίσκουμε τις Canon και Nikon και στη συνέχεια, η Samsung που συλλέγει φωτογραφίες από 278 – ναι, διακόσιαεβδομήνταοκτω- smartphones καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.
Η κάμερα σε smartphones είναι ένα από τα κύρια διακριτικά στοιχεία …ένα από εκείνα στα οποία οι χρήστες βασίζουν την επιλογή τους και μεταξύ των λίγων στα οποία επικεντρώνεται πάντα η υπηρεσία μάρκετινγκ κάθε κατασκευαστή. Παρά το γεγονός ότι είναι το πιο χρησιμοποιούμενο “cameraphone”, το iPhone ποτέ δεν ήταν τεχνικά το καλύτερο. Έχοντας τη δυνατότητα να δοκιμάζω δεκάδες smartphones κάθε χρόνο που να διαθέτουν συγκεκριμένες δεξιότητες στον τομέα αυτό, το λέω αυτό με πλήρη γνώση των γεγονότων καθώς και άμεση εμπειρία.
Πέρυσι ο αντίπαλος που κέρδισε ήταν το Pixel 2: αν και με μέτρια απόδοση οθόνης, αλλά με την ποιότητα των φωτογραφιών που ήταν όμως πολύ καλή. Σύμφωνα με μια γρήγορη σύγκριση που έγινε από το AndroidCentral, το iPhone XS εξακολουθεί να είναι χειρότερο από το Pixel 2 και η ίδια γνώμη υποστηρίζεται και στο review του The Verge.
[embed_youtube src=”http://www.youtube.com/embed/BoDQEuP8Igo?start=3&modestbranding=1&autohide=1&showinfo=0&rel=0″ width=”560″ height=”300″ class=”youtube_styleme”]
Ειλικρινά δεν με εκπλήσσει ούτε μεταβάλλει το ενδιαφέρον μου για το νέο XS Max (και την αδιαφορία στο Pixel).
Η Apple ακολουθεί τη δική της πορεία βελτίωσης της φωτογραφίας, την οποία θεωρώ απολύτως έγκυρη. Ενώ σε άλλες εταιρείες η βελτίωση επικεντρώνεται στα υπερβολικά megapixel, και στη βοήθεια των εμπορικών ονομάτων όπως Zeiss και Leica, κάθε γενιά iPhone έχει ένα κεντρικό στόχο:
να συλλάβει τις φυσικές εικόνες με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο
Ένα smartphone δεν είναι φωτογραφική μηχανή. Ποτέ δεν θα είναι για τις φυσικές διαφορές που τα διακρίνουν. Ωστόσο, μερικές από αυτές μπορούν να απεικονιστούν ψηφιακά χάρη στα μέσα που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία. Μεταξύ αυτών είναι σίγουρα το Neural Engine του A12 Bionic που υπάρχει στο iPhone XS, με χαρακτηριστικά όπως το Smart HDR που αποκτήθηκε χάρη στο νέο ISP (Image Signal Processor). Ο John Gruber μίλησε πολύ στο review του, το οποίο, για να πούμε την αλήθεια, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτή την πτυχή.
Και ερχόμαστε στο ζουμί του άρθρου.
Η Apple δήλωσε ότι η ευρυγώνια κάμερα του νέου iPhone (ίδια με XS, XS Max και XR) έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με αυτή του X και ο Gruber έχει μάλλον ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Στην πραγματικότητα, ο αισθητήρας είναι 32% μεγαλύτερος στα ίδια megapixel – 12 – επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη επιφάνεια για κάθε ένα από αυτά, πράγμα που σημαίνει περισσότερη δέσμευση φωτός και καλύτερη σχέση σήματος / θορύβου. Είναι ενδιαφέρον ότι η οπτική γωνία έχει επίσης αλλάξει, καθώς η κάμερα έχει αλλάξει από αντίστοιχο εστιακό μήκος 28mm σε 26mm. Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την πτυχή αυτή όσο και την αύξηση του μεγέθους του αισθητήρα, είναι πραγματικά απίστευτο ότι κατάφεραν να διατηρήσουν το ίδιο μέγεθος της κάμερας. Όχι ότι αυτο μου αρέσει, κάποιος θα προτιμούσε να μην υπήρχε το εξόγκωμα ίσως πρώτη από όλους η Apple, αλλά και οι δύο αλλαγές θα απαιτούσαν δομικά “περισσότερο χώρο”, που πιθανώς θα προέκυπτε πιέζοντας τον αισθητήρα ακόμα πιο μέσα στην πλάτη του iPhone.
Το review του Gruber, ωστόσο, υπογραμμίζει πως οι τεχνολογικές βελτιώσεις που οφείλονται στη μονάδα της κάμερας είναι όλες πολύ λίγες σε σχέση με αυτές που προσφέρει ο ISP. Το Smart HDR φαίνεται στην πραγματικότητα να είναι η κύρια καινοτομία του νέου iPhone στο φωτογραφικό πεδίο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο προηγούμενο Χ, λόγω κυρίως του υλισμκού. Ο συγγραφέας δημοσίευσε μόνο μερικά παραδείγματα, αλλά είναι απίστευτα ξεκάθαρα. Θέλω να συμπεριλάβω εδώ μια εικόνα που ανέβασε, διότι δείχνει ξεκάθαρα τι μπορεί να κάνει ένας επεξεργαστής πιο γρήγορος και με έναν πιο “έξυπνο” αλγόριθμο υπό τις ίδιες συνθήκες.
Το iPhone δεν θα είναι ποτέ το πιο εντυπωσιακό στις φωτογραφίες, δεν θα τραβήξει τον μεγαλύτερο αριθμό λεπτομερειών και δεν θα κερδίσει ποτέ για τα υπερκορεσμένα χρώματα όπως άλλα μοντέλα που στοχεύουν κυρίως να κερδίσουν τα μάτια εκείνων που θεωρούν θετικές αυτές τις λεπτομέρειες. Αυτό που πάντα στοχεύει είναι ισορροπημένες φωτογραφίες, εύκολες στην απόκτηση και με ευχάριστα χρώματα. Για να καταλάβαιτε την αναλογία, είναι αυτό που πάντα αναγνωρίζω στη Canon, σε σύγκριση με μερικούς ανταγωνιστές όπως η Sony ή η Nikon. Οι τελευταίοι έχουν σημειώσει επιστημονικά πολλές καινοτομίες (τελικά όμως σχεδόν πάντα χρησιμοποιούν τους ίδιους αισθητήρες), όμως πολλοί προτιμούν τη φυσικότητα των χρωμάτων που είναι τυπικά της Canon και δεν έχει σημασία αν οι αριθμοί είναι προς όφελος άλλων.
Ας περιμένουμε έτσι πολλά καλά πράγματα από το νέο iPhone XS στον φωτογραφικό τομέα, με μια σαφή βελτίωση σε σχέση με το X και τη διατήρηση της απλής προσέγγισης στα κλικς και της φυσικής απόδοσης.