Α12 Bionic chip της Apple

Σύμφωνα με το AnandTech, το A12 Bionic chip της Apple βρίσκεται πολύ κοντά σε επιδόσεις desktop CPU.
Όπως η ίδια η Apple είχε δηλώσει ουσιαστικά, το A12 Bionic είναι μια εξέλιξη του A11 και όχι μια επανάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική που έλαβαν χώρα το 2017. Πέρα από τις περισσότερες καινοτομίες στην επιφάνεια, αυτή των 7nm της TSMC και την 8-πυρήνη Neural Engine, υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες πινελιές που καθιστούν την εν λόγω γενιά εκπληκτικά σημαντική. Ο αριθμός των πυρήνων παρέμεινε ο ίδιος, 2 για υψηλές επιδόσεις που ονομάζονται “Vortex” και άλλοι 4, οι λεγόμενοι “Tempest” πιο οικονομικοί από άποψη ενέργειας, ικανοί να λειτουργούν όλοι μαζί όταν είναι απαραίτητο. Οι συχνότητες δεν έχουν μεγάλες αλλαγές, με αιχμές του ενός πυρήνα τα 2,5 GHz για τους κύριους πυρήνες και αντίθετα, ελαφρές μειώσεις στους μικρότερους. Με πλήρη χωρητικότητα το SoC παρέχει 2.38 GHz στο “Vortex” και 1.54 στο κουαρτέτο “Tempest”, έναντι του 2.08 + 1.59 GHz του προκατόχου.
Είναι επίσης και η μνήμη cache που έχει λάβει σημαντικές αλλαγές. Το σύστημα διαιρείται τώρα σε 4 τμήματα και διπλασιάζεται σε τιμές 8 MB. Παρομοίως, η μνήμη cache L1 των μεγάλων πυρήνων περνά σε 128 KB για κάθε ένα, διατηρώντας στους μικρούς πυρήνες τα 32K που υπήρχαν ήδη στο Α11. Στον L2 τύπο μνήμης cache, οι « Tempest» απολαμβάνουν διπλάσια μνήμη, φθάνοντας συνολικά τα 2 MB. Ενώ οι “Vortex” διατηρούν τα 8 του προηγούμενου μοντέλου. Γενικότερα, οι διαρθρωτικές βελτιώσεις που έγιναν στο L2 επιτρέπουν χαμηλότερες λανθάνουσες για την πρόσβαση στα δεδομένα, που περιέχονται σε αυτό και αυτό έχει καθαρό συνολικό όφελος για το έργο της CPU. Η πρόοδος που σημειώθηκε σύμφωνα με το πολύ εξελιγμένο και τυποποιημένο σημείο αναφοράς SPEC2006 ή και από άλλα πιο κοινά, δίνει αποτελέσματα που φτάνουν έως + 40% σε σύγκριση με τον Α11 Bionic, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Apple σταματούν στο + 15%. Πολλά οφέλη, σε συνδυασμό με υψηλή ενεργειακή απόδοση, τονίζει το AnandTech.

Φαίνεται τελικά, πως σύντομα η RAM στα smartphones δε θα είναι το μοναδικό τεχνικό χαρακτηριστικό ισχυρότερο από πολλά desktop συστήματα. Η ARM αρχιτεκτονική στα chips γίνεται ολοένα και καλύτερη υποσχόμενη πως θα φτάσει σε επιδόσεις τους παραδοσιακούς desktop επεξεργαστές. Και αυτή η στιγμή μάλλον δεν απέχει πολύ ακόμα αν λάβουμε υπόψη τα πρόσφατα benchmarks των iPhone Xs και Xs Max.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως ο A12 μπορεί να τροφοδοτήσει ένα PC ή πως είναι όσο καλή είναι μία desktop-level CPU, αφού παραδέχεται πως τα benchmarks δεν πραγματοποιήθηκαν με συγκρίσιμο τρόπο. Ωστόσο, βλέποντας μόνο τα νούμερα, φαίνεται πως η εποχή που ένας ARM επεξεργαστής θα μπορεί να υπάρξει σε ένα MacBook, δεν είναι πολύ μακριά.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο αυτό που έγραψε συντάκτης του Anandtech

Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι το πόσο κοντά είναι τα A11 και A12 της Apple στις πρόσφατες desktop CPUs. Δεν είχα την δυνατότητα να τρέξω πιο συγκρίσιμα μοντέλα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα νούμερα του καλοκαιριού από το συντάκτη μας Jonan De Gelas, βλέπουμε πως ο A12 ξεπερνά έναν μέτρια χρονισμένο Skylake CPU σε επιδόσεις single-thread.

Andrei Frumusanu, Anandtech

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Apple Με ετικέτα:

Από τον iYannis

this is just me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube