Βελτιστοποίηση φόρτισης της μπαταρίας

Η μπαταρία είναι ένα από τα αδύνατα σημεία όλων των smartphones. Αν και η ισχύς τους έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, δεν υπάρχει ακόμη εναλλακτική τεχνολογία λιθίου ικανή να παρέχει ανώτερη απόδοση. Ή τουλάχιστον κανείς δεν έχει το θάρρος να ξεφύγει από αυτή την ώριμη τεχνολογία για να αγκαλιάσει μια νέα.
Ενώ ο ανταγωνισμός της Apple κατασκευάζει ολοένα ισχυρότερες και πιο γρήγορες μπαταρίες, η Apple προτιμά να βελτιστοποιεί τις διαδικασίες για να εκμεταλλευτεί πλήρως τις συσκευές της. Αυτή η γραμμή βελτιστοποίησης περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση μπαταριών.
Γνωρίζουμε ότι αυτές που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία διαρκούν τουλάχιστον 500 κύκλους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επαναφορτιστούν 500 φορές από 0% έως 100%. Μετά από αυτό δεν σταματούν να εργάζονται, απλά αρχίζουν τη διαδικασία υποβάθμισής τους. Έτσι, αντί να έχετε 100% υγιή μπαταρία, αρχίζει να μειώνεται σε ποσοστό. Πιστεύεται γενικά ότι η μπαταρία υποβαθμίζεται όταν πέφτει κάτω από το 80% της αρχικής της υγείας.
Για να μάθετε πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό υγιεινής της μπαταρίας του iPhone σας, μεταβείτε στις
Ρυθμίσεις> Μπαταρία> Υγεία μπαταρίας
και διαβάστε το ποσοστό. Με το iOS 13 σε αυτήν την ενότητα θα διαβάσετε επίσης μια άλλη καταχώρηση, κάτω από το πεδίο Δυνατότητα απόδοσης κορυφής: την Βελτιστοποιημένη φόρτιση.

Αλλά πώς λειτουργεί;
Στο παρελθόν πιστεύαμε ότι η μπαταρία επαναφορτίζεται στο καλύτερο δυνατό, υπό ορισμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, υπάρχει ανάγκη για περίπου 20° βαθμούς θερμοκρασίας στο περιβάλλον φόρτισης. Επιπλέον, η φόρτιση δεν πρέπει ποτέ να φτάσει το 100%. Είμαστε συνηθισμένοι να πιστεύουμε ότι μια μπαταρία για να παραμείνει υγιής πρέπει να αποφορτιστεί πλήρως και να φορτιστεί πλήρως.
Αυτή είναι μια παλιά θεωρία που προέρχετασι από τις παλιές μπαταρίες ψευδαργύρου-άνθρακα των κινητών τηλεφώνων. Αυτές έτειναν να διατηρούν κάποιο είδος μνήμης επαναφόρτισης. Για να την εξουδετερώσουν, υπήρχαν ειδικοί φορτιστές που εκφορτίζονταν και επαναφορτίζονταν τις μπαταρίες για την αναγέννηση της αυτονομίας τους.
Αλλά οι σύγχρονες μπαταρίες δεν χρειάζονται τέτοια προετοιμασία. Επομένως, είναι απλά απαραίτητο να διατηρούνται άθικτες οι κυψέλες που περιέχονται σε αυτές. Αυτές ζουν περισσότερο εάν η μπαταρία δεν “ξεχειλίζει” με ενέργεια. Έτσι, αν οι κυψέλες δεν είναι 100% πλήρης, δηλαδή αφήνοντας στο τηλέφωνο ελεύθερο φορτίο για να διατηρήσει αυτή την κατάσταση, έτσι θεωρητικά ζουν περισσότερο.
Συχνά συνιστάται να διατηρείτε τις μπαταρίες μεταξύ 60% και 70% και να τις χρησιμοποιείτε μόλις επιτευχθεί αυτό το όριο στην φόρτιση τους. Αλλά αυτό το ποσοστό θα κάνει κάπως άσχημα στους περισσότερους ανθρώπους, δεδομένου ότι όλοι θέλουν πάντα μια μπαταρία που είναι πάντα 100% δυνατή, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για να εξαλείψει όλες αυτές τις εικασίες σχετικά με μια κακή επαναφόρτιση, η Apple έχει ενσωματώσει ένα σύστημα αυτόματης βελτιστοποίησης φόρτισης. Αυτό θα φροντίσει απλώς να επαναφορτίσει το iPhone σας με τον ασφαλέστερο τρόπο, διατηρώντας την υγεία των κυψελών του.

Αλλά πώς λειτουργεί;
Στην πράξη, το iOS 13 είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της φόρτισης του iPhone έως και το 80% της μπαταρίας. Αυτό είναι για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των κυψελών της μπαταρίας. Η συσκευή μαθαίνει επίσης τον μέσο χρόνο χρήσης του χρήστη, με βάση την αποσύνδεση του καλωδίου φόρτισης. Με τον τρόπο αυτό, η φόρτιση 100% ενεργοποιείται λίγες ώρες πριν από το να ξυπνήσει κάποιος, διατηρώντας τις κυψέλες στο 100% όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.
Επομένως, το σύστημα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς machine learning για να μάθει τη μέση χρήση του κάθε χρήστη, βελτιστοποιώντας τη φόρτιση της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως το iOS εμφανίζει μια ειδοποίηση όταν το σύστημα έχει μάθει το χρονοδιάγραμμα του χρήστη, προειδοποιώντας ότι είναι διαθέσιμη η βελτιστοποίηση της φόρτισης.

Προφανώς ο χρήστης είναι ελεύθερος να απενεργοποιήσει αυτήν την επιλογή όταν θέλει και να επιστρέψει στην κλασική φόρτιση 100% όπως και πριν.

Από τον iYannis

this is just me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube