Διαφορετικό το A9 chip των iPhone 6s

b7995c5109a2b1d2a60e704730c9826d

Όπως είναι γνωστό, το νέο A9 SoC της Apple, που βρίσκεται στο εσωτερικό των νέων iPhone 6s και iPhone 6s Plus κατασκευάζεται κατά παραγγελία από δύο εργοστάσια, και μάλιστα με ελαφρώς διαφορετικές –όσον αφορά στην κλίμακα- μεθόδους.
Τώρα, που ο αρχικός ενθουσιασμός, και το hype, σχετικά με το 3D Touch, την βελτιωμένη κατασκευή και την νέα κάμερα έχουν κάτα κάποιο τρόπο… “ξεθωριάσει”, ορισμένοι χρήστες και reviewers άρχισαν να κοιτούν άλλους τομείς των δύο smartphones της Apple, όπως το SoC, για να ελέγξουν για διαφορές, αφού όπως είπαμε είναι γνωστό πως χρησιμοποιούνται δύο chips, που κατασκευάζονται στα εργοστάσια δύο διαφορετικών εταιρειών, της Ταϊβανέζικης TSMC και της Κορεάτικης Samsung.

Το A9 chip της Samsung στο iPhone 6s που έχει την ονομασία N71AP κατασκευάζεται σε κλίμακα 14nm καταλαμβάνοντας επιφάνεια 96mm² ενώ της TSMC, που έχει την ονομασία N71MAP κατασκευάζεται στα 16nm και καταλαμβάνει ελαφρώς μεγαλύτερη επιφάνεια 104,5mm². Στην περίπτωση του iPhone 6s plus, τα chips A9 έχουν τις ονομασίες N66AP και N66MAP αντίστοιχα.

Με βάση μόνο αυτό το δεδομένο, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι το SoC (System-on-chip) που κατασκευάζει η Samsung είναι αποδοτικότερο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει στην πράξη. Έτσι, ενώ η απόδοση μεταξύ των δύο chips (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Lirum για να μάθετε ποιο A9 chip “φοράει” η συσκευή σας) μοιάζει να είναι πανομοιότυπη σε αρκετά benchmarks, κάποιοι παρατήρησαν ότι το chip της Samsung στο GeekBench για παράδειγμα είναι κατά 33% λιγότερο αποδοτικό. Άλλοι χρήστες επιχείρησαν περισσότερο life-like σενάρια χρήσης για να συγκρίνουν τα δύο chips. Έτσι, σε δύο πανομοιότυπες συσκευές, με όμοιες ρυθμίσεις, που είχαν όμως διαφορά στο Α9 chip από κατασκευαστικής άποψης, διαπιστώθηκε ότι κατά την εγγραφή ενός 30λεπτου timelapse video, το iPhone 6s με το A9 chip της Samsung είχε απομείνει με μπαταρία στο 84% ενώ το iPhone 6s με το A9 chip που κατασκευάζει η TSMC είχε απομεινει με μπαταρία στο 89%.

Μετά την δημοσιοποίηση των σχετικών δοκιμών, και μετά από σχετικές ερωτήσεις που υπέβαλλαν δημοσιογράφοι στην εταιρεία, η Apple απάντησε επίσημα, λέγοντας πως η διαφορά είναι ανεπαίσθητη ανάμεσα στα δύο A9 chips, με την διάρκεια της ζωής της μπαταρίας να μην διαφοροποιείται παρά 2% με 3% ανάμεσα σε δύο κινητά που “φορούν” chips διαφορετικού κατασκευαστή.

Η επίσημη απάντηση της Apple είναι η παρακάτω:

“With the Apple-designed A9 chip in your iPhone 6s or iPhone 6s Plus, you are getting the most advanced smartphone chip in the world. Every chip we ship meets Apple’s highest standards for providing incredible performance and deliver great battery life, regardless of iPhone 6s capacity, color, or model.
Certain manufactured lab tests which run the processors with a continuous heavy workload until the battery depletes are not representative of real-world usage, since they spend an unrealistic amount of time at the highest CPU performance state. It’s a misleading way to measure real-world battery life. Our testing and customer data show the actual battery life of the iPhone 6s and iPhone 6s Plus, even taking into account variable component differences, vary within just 2-3% of each other.”

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Apple Με ετικέτα:

Από τον iYannis

this is just me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube