Επεξεργαστές της Apple για χρήση σε laptops

Όταν ο Steve Jobs ανέλαβε να διασώσει την Apple από την χρεωκοπία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 εφάρμοσε μεταξύ άλλων και μια στρατηγική που ήθελε την εταιρεία να χρησιμοποιεί τη δική της τεχνολογία, όσο περισσότερο γινόταν.

Από τότε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι αλλά οι βασικές αρχές αυτής της στρατηγικής παραμένουν σε ισχύ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση είναι οι φήμες ότι η Apple σχεδιάζει τα δικά της chipsets για χρήση σε υπολογιστές Mac, κατά τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που σχεδιάζει ήδη τους επεξεργαστές των συσκευών iPhone.

Μάλιστα, σε πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg η Apple φέρεται να επιχειρεί την ελαχιστοποίηση της εξάρτησής της από την Intel σχεδιάζοντας ARM-based επεξεργαστές που θα χρησιμοποιηθούν στα μελλοντικά μοντέλα φορητών υπολογιστών της εταιρείας, παράλληλα όμως με τους κύριους επεξεργαστές της Intel.

Το Bloomberg υποστηρίζει ότι το επίμαχο chip θα είναι μία έκδοση του T1 SoC το οποίο η Apple παρουσίασε πρόσφατα και συνεργάζεται με την Touch Bar που είναι τοποθετημένη στην τελευταία σειρά MacBook Pro. Το T1 χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των λειτουργιών των Touch Bar και Touch ID, ενώ το νέο chip που φέρεται να σχεδιάζει η αμερικανική εταιρεία θα αναλαμβάνει μεγαλύτερο φόρτο εργασιών από το σύστημα.

Ουσιαστικά, οι μηχανικοί της Apple σχεδιάζουν να δώσουν στο νέο ARM-based chip τις λειτουργίες που εκτελεί ο υπολογιστής σε low-power mode. Πρόκειται για το χαρακτηριστικό που η Apple αποκαλεί Power Nap και επιτρέπει στον υπολογιστή να διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να εγκαθιστά αναβαθμίσεις λογισμικού και να συγχρονίζει τα δεδομένα του ημερολογίου με την οθόνη εκτός λειτουργίας.

Έως τώρα η λειτουργία Power Nap χρησιμοποιεί μικρό μέρος από την χωρητικότητα της μπαταρίας καθώς εκτελείται μέσω του βασικού επεξεργαστή του υπολογιστή, ο οποίος προέρχεται από την Intel. Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι η Apple δεν σχεδιάζει να διακόψει τη συνεργασία της με την Intel, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό ο νέος ARM επεξεργαστής που θα αναλάβει ορισμένες πολύ συγκεκριμένες εργασίες, θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση στο πλαίσιο αναβάθμισης των μοντέλων της σειράς MacBook Pro, εντός του 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί χρήστες του μοντέλου των 13 ιντσών με Touch Bar εκφράζουν παράπονα για χαμηλή διάρκεια ζωής της μπαταρίας, συνήθως μεταξύ 5-6 ωρών. Ενδέχεται λοιπόν το νέο chip να έρχεται σαν λύση αυτού του προβλήματος.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι επεξεργαστές τεχνολογίας ARM μπαίνουν σιγά σιγά στον χώρο του mobile computing.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Apple Με ετικέτα:

Από τον iYannis

this is just me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube