Οι 132.000 εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο της Apple έχουν 180 στελέχη στα οποία ανήκουν, το καθένα από αυτά στο οργανόγραμμα είναι επιφορτισμένο με μια καλά καθορισμένη γραμμή εντολών που πηγαίνει μέχρι τον Cook.
Από ότι γνωρίζουμε το στυλ του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου εκτιμάται αρκετά τόσο από τους υπαλλήλους όσο και από το εκτελεστικό όργανο, επιβεβαιώνοντας ότι ο Cook δεν επιδιώκει τη σύγκριση με κάθε κόστος, αλλά προτιμά να βρει ένα κοινό σημείο συναίνεσης, ως εκ τούτου λοιπόν αντιτίθεται στη μέθοδο που είχε ο Steve Jobs.
Σε μία αναφορά του το The Information μιλάει για όλα αυτά που διαμορφώνουν το μέλλον της εταιρείας της Apple δηλαδή. Μέσα στο δημοσίευμα αυτό γίνεται λόγος και για τον Tim Cook φυσικά και το στιλ διαχείρισης που έχει καθώς επίσης και την άνοδο αλλά και την πτώση άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της Apple. Σε μια αναφορά του λέει:
“Σε αντίθεση με τον Steve Jobs που ήθελε να έχει τον έλεγχο σε όλα ο Cook συνομιλεί και οδηγεί τις εξελίξεις στην εταιρεία σε συνεργασία πάντα με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple. Δεν παρεμβαίνει σε αποφάσεις για ένα προϊόν όπως έκανε ο Jobs σε καμία περίπτωση”
Συνολικά λοιπόν, ο Cook προτιμά να μεταβιβάσει τις συνήθεις ευθύνες της Apple στους άλλους τμηματικούς αντιπροέδρους, αναλαμβάνοντας ένα γενικότερο εποπτικό ρόλο. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια σαφής διαφορά με τον Jobs, ο οποίος ήθελε να συγκεντρώνει για τον εαυτό του τον έλεγχο όλων όσων ήταν μέσα στη σφαίρα του ενδιαφέροντος του.
Μια άλλη διαφορά του Tim Cook με τον Steve Jobs, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν εργαζόμενοι της Apple στο The Information είναι πως ο πρώτος δεν διαλέγει ποτέ μια πλευρά σε μια αψιμαχία και αναμένει από τα υψηλόβαθμα στελέχη που απαρτίζουν την ομάδα του να λύσουν μόνοι τους της διαφορές. Ο Jobs από την άλλη συχνά διάλεγε μια πλευρά και θεωρούσε αποτελεσματική τακτική να βάζει το ένα υψηλόβαθμο στέλεχος απέναντι στο άλλο.
Φαίνεται λοιπόν να έρχεται στην επιφάνεια ένα νέο καθεστώς στην εταιρεία, που συνδέει μεταξύ τους ήδη γνωστά πρόσωπα της παλιάς φρουράς και άλλα πιο νέα και αναδυόμενα (η περίπτωση του John Giannandrea για παράδειγμα του SVP για την τεχνητή νοημοσύνη) προκειμένου να δημιουργηθεί μια σταθερή ομάδα για να εξασφαλιστεί το καλύτερο μέλλον για την Apple. Η περίοδος που περνάμε θα είναι πολύ σημαντική, όσον αφορά τη μεταβατική προοπτική της εταιρείας περισσότερο προς τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και την ανάπτυξη νέων αγορών όπως η ενισχυμένη πραγματικότητα και η αυτόνομη οδήγηση. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε εάν οι στρατηγικές που θα αναληφθούν θα δώσουν καρπούς ή θα απαιτήσουν σημαντικές διορθώσεις.