η Apple είναι ασφαλής από το MeltdownΤα λειτουργικά συστήματα της Apple είναι ασφαλή από το Meltdown και σύντομα θα είναι και από το Spectre. Τα δύο exploit που εκμεταλλεύονται τα σφάλματα σχεδιασμού των περισσότερων CPU που έγιναν από το 1995 μέχρι σήμερα, ειδικά της Intel, αποτελούν τους κύριους τίτλους στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Όπως αναμενόταν, δημιουργήθηκαν διάφοροι φόβοι γύρω από την υπόθεση, τόσο των χρηστών όσο και των εμπλεκομένων. Η κατάσταση δεν θα επιλυθεί τελείως για πολύ καιρό: η οριστική λύση θα είναι σε θέση να έρθει μόνο στις μελλοντικές γενιές επεξεργαστών. Οι εργασίες για την διάθεση ενός διορθωτικού λογισμικού είναι ήδη πολύ προχωρημένες, χάρη στις γνώσεις των κύριων εμπλεκόμενων εταιρειών πολύ πριν τη δημοσιοποίηση και πολλά προϊόντα έχουν ήδη λάβει ή λαμβάνουν ενημερώσεις.
Η Apple δημοσίευσε τις τελευταίες ώρες την εικόνα της κατάστασης που σχετίζεται με τα λειτουργικά της συστήματα και, όπως ήδη υποδείχθηκε από τις αρχικές αναφορές, τουλάχιστον στην περίπτωση των macOS, είναι αρκετά θετική. Τα μέτρα κατά του Meltdown έχουν εφαρμοστεί σε όλα τα λειτουργικά συστήματα με τις τελευταίες ενημερώσεις, εκτός από το watchOS, το οποίο είναι ανοσοποιημένο στο πρόβλημα. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τους Mac, ένα άλλο άρθρο από το Apple Support δείχνει ότι οι προστασίες δεν είναι αποκλειστικές για το High Sierra, αλλά φθάνουν και στους προκατόχους του El Capitan και Sierra μέσω πρόσφατων ενημερώσεων ασφαλείας. Όσον αφορά την πιθανή μείωση των επιδόσεων, η εταιρεία Cupertino διασφαλίζει ότι οι δοκιμές που διεξάγονται εσωτερικά δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις.
Για το Spectre, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική: πάντα εκτός από το watchOS το οποίο όπως είπαμε πριν δεν επιρεάζεται, τα συστήματα της Apple δεν έχουν ακόμα προστατευτικούς μηχανισμούς. Σε σύγκριση με το Meltdown, ωστόσο, αυτή το δεύτερο exploit είναι πιο δύσκολο στην πράξη να αντιμετωπιστεί, ζητώντας έτσι λίγο περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν οι διορθώσεις. Είναι θέμα ημερών, εγγυάται η Apple. Δεν θα αναβαθμιστούν μόνο τα iOS, macOS και tvOS, αλλά και μια διόρθωση για το Safari θα είναι επίσης διαθέσιμη, καθώς οι ευπάθειες του Specter μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω προγραμμάτων περιήγησης. Όπως και στην πρώτη περίπτωση, με βάση τις εσωτερικές δοκιμές δεν υπάρχουν αισθητές πτώσεις απόδοσης. Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί στις επόμενες εξελίξεις, ελπίζοντας, ότι είναι πραγματικά θέμα ημερών.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Apple Με ετικέτα: ,

Από τον iYannis

this is just me

YouTube
YouTube