Μια άλλη δεκαετία τελείωσε για την ανθρωπότητα. Ένα σημαντικό βήμα που σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Σήμερα θυμόμαστε τις δεκαετίαες του ’70, του ’80 του ’90 και του ’00, που χαρακτηρίζονταν από τα δικά τους στοιχεία και σύμβολα.
Αλλά πώς ήταν η τελευταία δεκαετία της Apple; Ας ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς.
Το απόθεμα της εταιρείας ήταν αξίας περίπου 30 δολαρίων στην κάθε μετοχή τον Ιανουάριο του 2010. Αυτό πριν από το split μετοχών του 2014, όπου κάθε μετοχή της εταιρείας πολλαπλασιάστηκε με 7. Αυτό σημαίνει ότι με την τρέχουσα αξία των $ 290 ανά μετοχή, το απόθεμα αυξήθηκε κατά 700%.
Μια απόδοση που διατηρήθηκε και κατά το παρελθόν έτος, όπου από την αρχική αξία των $ 150 ανά μετοχή σήμερα αξίζει σχεδόν διπλάσιο.
Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 1.288 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την την πιο κεφαλαιοποιημένη εταιρεία ηλεκτρονικών στον κόσμο και τη δεύτερη πιο κεφαλαιοποιημένη ποτέ μετά από τη Saudi Aramco (η οποία ασχολείται με το πετρέλαιο).
Αν το 2010 τιμολόγησε (είχε έσοδα) 65,2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, το 2019 τιμολόγησε 260,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Apple έχει δημιουργήσει 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στην πράξη περίπου όσο Δέκα φορές το Ελληνικό ΑΕγχΠ. Τα αποθεματικά της εταιρείας αυξήθηκαν από 41,6 δισ. Ευρώ σε 338,5 δισ. Ευρώ.
Τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης από 1,78 δισ. Ευρώ ετησίως πήγαν στα 16,2 δισ. Ευρώ.
Επιπλέον:
Αυτά ήταν χρόνια βαθιάς μεταμόρφωσης για την κοινωνία. Το 2010, το iPhone είχε κυκλοφορήσει για μόλις 3 χρόνια, προκαλώντας επανάσταση σε ολόκληρο τον τομέα των smartphone. Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο τομέας έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως από 296,65 δισεκατομμύρια το 2010 στα σημερινά 1.517,8 δισεκατομμύρια, η Apple κατάφερε να διατηρήσει τις κορυφαίες θέσεις στην κατάταξη. Σήμερα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο μετά από τη Samsung και την Huawei.
Όλα αυτά αφήνουν περιθώρια για πολλές σκέψεις. Η πρώτη των οποίων ήταν η πτώση της πεποίθησης πολλών ότι μετά τον Steve Jobs, η Apple θα πεθάνει. Εάν κάποιοι φίλοι σας συνεχίζουν να το λένε, μπορείτε να πάρετε αυτά τα δεδομένα ως παράδειγμα για να τους αποδείξετε ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.
Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία έχει αυξηθεί πάρα πολύ, και ίσως ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες του Jobs.
Στην πραγματικότητα, η Apple διαχειρίζεται καλύτερα σήμερα τα οικονομικά της από ό, τι στις μέρες του Steve Jobs. Είναι επίσης αλήθεια όμως ότι χωρίς τη σταθερή κληρονομιά του Jobs, η εταιρεία σίγουρα δεν θα μπορούσε να έχει αυξηθεί τόσο πολύ.
Αυτό που φαίνεται όμως τελικά σήμερα να λείπει είναι το μακροπρόθεσμο όραμα του Jobs και η ικανότητά του να εισαγάγει εποχιακές μεταμορφώσεις.
Η Apple σήμερα είναι πολύ πιο προσεκτική στην αγορά και συχνά τροποποιεί τα προγράμματα της και τις επιλογές της με αντάλλαγμα τις υψηλότερες πωλήσεις.
Είναι πλέον μια πολύ πιο διεθνής εταιρεία, παρά την αρχική της τάση να εισαγάγει πρώτα τα νέα προϊόντα στην αγγλόφωνη αγορά και στη συνέχεια, ήρεμα, στον υπόλοιπο κόσμο. Μέχρι σήμερα, για παράδειγμα, δεν έχουμε ακόμα HomePods στην Ελλάδα, αλλά ούτε και την Siri στα Ελληνικά για το iPhone και για το Apple TV, ούτε Apple Cash, ούτε Apple News, Apple Card και άλλες υπηρεσίες. Όλα λοιπόν τελικά τα προιόντα που είναι διαθέσιμα, εκεί όπου η εταιρεία έχει τα περισσότερα έσοδα από τον κύκλο εργασιών της.
Είναι μια εταιρεία που επενδύει όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα, είναι ο δεύτερος πιο κερδοφόρος τομέας για την εταιρεία. Ο κύκλος εργασιών των iPhone είναι 142,38 δισ. Ευρώ, ενώ ο αριθμός του κέρδους για τις υπηρεσίες είναι 46,29 δισ. Ευρώ.
Ωστόσο, στα καθαρά κέρδη, λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχα τα περιθώρια κέρδους που είναι της τάξης του 32,2% για τα iPhones και 63,7% για τις υπηρεσίες, αυτά τα νούμερα γίνονται τελικά 45,84 και 29,47 δισ. Ευρώ, κάνοντας τη διαφορά μεταξύ πώλησης iPhones και διάφορων υπηρεσιών “μόλις” 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνεπώς, η Apple το 2020 ξεκινά από εδώ.
Είναι:
Μια εταιρεία με 11 κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση τρεχουσών και μελλοντικών υπηρεσιών, όπως iCloud, Apple Music, Apple TV +, Apple News + και Siri.
Η Apple της επόμενης δεκαετίας πιθανότατα θα είναι όλο και περισσότερο αφοσιωμένη στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της, θα μπορούσε να μπει επίσης στον κλάδο των CPU των ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα μπορούσε να κατασκευάσει κράνη για αυξημένη και εικονική πραγματικότητα, να μπει μέχρι και στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Θα είναι όλο και περισσότερο μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών και η τάση της να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για τη σύναψη εταιρικών σχέσεων, όπως συνέβη για παράδειγμα με τη Deloitte και τη SAP, θα την βοηθήσει να εξαπλωθεί όλο και περισσότερο σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα ή η εκπαίδευση.
Το 2020 λοιπόν η Apple είναι μια πολύ πιο ώριμη εταιρεία από εκείνη του 2010. Μια νέα δεκαετία γεμάτη προκλήσεις έρχεται, από την επιβεβαίωση ή μη του Tim Cook στην αντιβασιλεία της εταιρείας, μέχρι την αναχώρηση του Jonathan Ive.
Από την εξέλιξη του iPhone στον τομέα του 5G, στις προκλήσεις των μονοπωλιακών χρεώσεων του App Store, της εξάπλωσης της κάρτας Apple, της αυτόνομης οδήγησης, της εξέλιξης του iOS, της ασφάλειας των δεδομένων, της ιδιωτικότητας και πολλά άλλα.
Πιθανώς το 2030, αν και εφόσον έρθω εδώ για να γράψω ένα απολογισμό της περασμένης δεκαετίας, όπως κάνω τώρα, θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ διαφορετική εταιρεία από την παρούσα. Αλλά πάντα θα είναι ούτως ή άλλως η Apple.