κωδικός Kalamata

 

«It’s true!»: Με αυτή τη δήλωση στο WWDC 2005, ο Steve Jobs ανακοίνωσε επίσημα ότι είχε φημολογηθεί εδώ και αρκετό καιρό στον Τύπο από τους ειδικούς. Τα PowerPCs βρίσκονταν στο τέλος του κύκλου τους, τουλάχιστον όσον αφορά τον τομέα των καταναλωτών (στον τομέα των server είναι ακόμα ζωντανά).
Η IBM δεν μπορούσε πλέον να βελτιώσει την απόδοσή της, αλλά πρωτίστως να φέρει τα 64-bit στα notebook, τα οποία στην εποχή εκείνη άρχισαν να παρουσιάζονται, χάρη στην AMD.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα, όπου η κατάσταση έχει αλλάξει δραστικά. Ακόμα χάρη στην Apple, η οποία επέλεξε να βασίσει το iPhone στην αρχιτεκτονική ARM, που πήρε σύντομα τον κινητό τομέα, ενώ ο δείκτης απόδοσης / κατανάλωσης παρέμεινε ασύγκριτος για το x86.

Εδώ και αρκετό καιρό η Intel έχει “ρίξει στην πετσέτα” για τους επεξεργαστές των smartphones, εστιάζοντας κυρίως στα τσιπ δικτύου και δίνοντας προτεραιότητα στις υπόλοιπες προσπάθειες σε παραδοσιακούς υπολογιστές, όπου το x86 εξακολουθεί να είναι ο κύριος από την άποψη της απόδοσης.

Οι στόχοι των ARM, ωστόσο, δεν περιορίζονταν σε τηλέφωνα και tablet. Είναι μια ενοποιημένη πραγματικότητα σε αρκετές ενσωματωμένες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα έρθουν στο Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), σε πολλά άλλα προϊόντα πολυμέσων και σταδιακά καθιστά την παρουσία της αισθητή στο πεδίο του διακομιστή. Κάθε εταιρεία έχει τις δικές της προσαρμογές, και η Apple δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, πράγματι, αλλά η βασική αρχιτεκτονική παραμένει εκείνη που παρέχεται από την ARM.

Ακριβώς 13 χρόνια μετά λοιπόν το Bloomberg μετέδωσε πως η Apple σκοπεύει να τοποθετήσει τα δικά της chips (προφανώς εννοώντας πρωτίστως τους κεντρικούς επεξεργαστές) στους υπολογιστές Mac. Η μετάβαση από τα chips της Intel στα in house σχεδιασμένα από την Apple ολοκληρωμένα κυκλώματα θα ξεκινήσει το 2020.

Προειδοποιήσεις σχετικά με την αλλαγή πορείας της Apple τις υπήρχαν ήδη από το 2016, με το τσιπ T1 ενσωματωμένο στο MacBook Pro με Touch Bar, το οποίο εκτός από τη διαχείριση του Touch Bar έλεγχε επίσης τον ενσωματωμένο αισθητήρα Touch ID και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας.



Με τον iMac Pro πέρυσι, το T2 αύξησε περαιτέρω το επίπεδο ενσωμάτωσης στο προϊόν συγκεντρώνοντας πολλές από τις λειτουργίες που είχαν προηγουμένως διανεμηθεί σε πολλαπλές χωριστές μάρκες.

Το ρεπορτάζ προέρχεται από τους ρεπόρτερ Ian King και Mark Gurman. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης οι τιμές των μετοχών της Intel σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Η ονομασία του project είναι Kalamata και είναι ακόμα στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής του. Όνομα επιλεγμένο κατά την γνώμη μου από Μεσσήνιο στο τμήμα marketing της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο δε ότι πέρυσι για την παρουσίαση του iPhone7 η Apple είχε επιλέξει την Μεσσηνιακή Μάνη για την παρουσίαση του σαν διαφήμιση.

[embed_youtube src=”http://www.youtube.com/embed/SpLX-Y3n-Io?start=3&modestbranding=1&autohide=1&showinfo=0&rel=0″ width=”560″ height=”300″ class=”youtube_styleme”]

Η κίνηση αυτή κατά το διεθνή τύπο αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της συνολικής στρατηγικής της Apple για την καλύτερη «συνεργασία» μεταξύ των συσκευών της, αλλά και για μία πιο «ομοιόμορφη» εμπειρία.

Η Apple έχει αποδείξει πως μπορεί να σχεδιάσει πανίσχυρες CPUs για φορητές συσκευές. Μένει να μας αποδείξει πως μπορεί να πράξει το ίδιο και για desktop επιπέδου συστήματα.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Apple Με ετικέτα:

Από τον iYannis

this is just me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube