Πώς το iPhone άλλαξε τον κόσμο

Ήταν 29 Ιουνίου 2007 όταν έγινε η παρουσίαση του πρώτου iPhone. Είναι αναμφισβήτητο, ακόμη και για όσους δεν είναι οπαδοί της συσκευής, ότι η Apple με το iPhone συντέλεσε στην αλλαγή της επικοινωνίας όπως την γνωρίζαμε μέχρι τότε.

Το Recode συνέλεξε τους 10 τρόπους που το iPhone άλλαξε τον κόσμο σε αυτή τη δεκαετία. Απ’ότι θα δείτε βέβαια, πολλοί από αυτούς δεν αφορούν αποκλειστικά στο iPhone αλλά γενικά στα smartphones, ωστόσο, σαν ένα από τα πρώτα του είδους, αξίζει ειδική μνεία.

1. Το iPhone έφερε το ίντερνετ στις τσέπες μας
Όταν ο Steve Jobs αποκάλυψε το iPhone, το περιέγραψε σαν “ένα καινοτομικό κινητό τηλέφωνο”, σαν “ένα iPod με ευρεία οθόνη και έλεγχο μέσω αφής” και μια “καινοτομική συσκευή επικοινωνίας μέσω ίντερνετ”.
Απ’όλες τις περιγραφές, αυτή που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή ήταν η “συσκευή σύνδεσης στο διαδίκτυο”. Πλέον οι χρήστες καταναλώνουν πολύ περισσότερα δεδομένα μέσω της φορητής συσκευής τους απ’ότι υπηρεσίες φωνής.

2. Το iPhone έκανε την φωτογράφηση μέρος της καθημερινότητας
Πριν το iPhone, αλλά και τα smartphone γενικότερα, η φωτογράφηση ήταν πιο πολύ χόμπι. Πλέον είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Αφενός οι κάμερες των κινητών έχουν πια αρκετά υψηλή ανάλυση κι αφετέρου η σύνδεση στο διαδίκτυο και τα social media έχουν καταστήσει τον διαμοιρασμό φωτογραφιών σχεδόν αυτονόητο.

3. Το App Store άλλαξε τον τρόπο δημιουργίας και διανομής του λογισμικού
Η Apple λάνσαρε το App Store το 2008, έναν χρόνο μετά το λανσάρισμα του iPhone. Τότε είχε 500 εφαρμογές, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 2,1 εκατ.
Οι εφαρμογές έμελλε να αλλάξουν τον τρόπο χρήσης του κινητού. Πλέον ένα κινητό μπορεί να είναι φακός, ρολόι, σκάνερ, κάμερα, ατζέντα κλπ.

4. Οι εφαρμογές άλλαξαν τον τρόπο εργασίας των ανθρώπων
Οι εφαρμογές δεν άλλαξαν μόνο τον τρόπο χρήσης του κινητού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι άνθρωποι. Οι εφαρμογές, σε συνδυασμό με το GPS άνοιξαν τον δρόμο στις λεγόμενες υπηρεσίες on-demand, όπως η Uber.
Για παράδειγμα, στην Ελλάδα το Taxibeat άλλαξε τον τρόπο με τον οποίον εργαζόντουσαν μέχρι τότε οι ταξιτζήδες.

5. Το iPhone άλλαξε και τις καταναλωτικές μας συνήθειες
Όχι τόσο εμφανές, αλλά σύμφωνα με το άρθρο, εκεί που παλιά όταν θα ήμασταν στην ουρά του σούπερ μάρκετ θα χαζεύαμε τα μικροπράγματα στο ταμείο, καταλήγοντας για παράδειγμα με τσίχλες, πλέον είμαστε απασχολημένοι με το iPhone (ή γενικότερα το smartphone) μας και δεν κάνουμε άσκοπες αγορές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι πωλήσεις τσιχλών στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει μείωση 15% από το 2007.

6. Το iPhone έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εμμονή μας
Το συγκεκριμένο αναφέρεται κυρίως στην απομόνωση που μας έχουν προκαλέσει τα smartphone. Πλέον οι άνθρωποι είναι καταναλωτές των Μέσων. Πέρυσι ξόδεψαν περισσότερο χρόνο στα Μέσα από ποτέ.
Αυτό βέβαια είναι φυσιολογικό, καθώς η επικοινωνία ή η κοινωνικοποίηση, οι οποίες πριν δεν θεωρούνταν δραστηριότητες που σχετίζονται με τα Μέσα, πλέον λαμβάνουν χώρα κατά μεγάλο ποσοστό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

7. Το iPhone άλλαξε τον τρόπο διαφήμισης
Φυσικά η έλευση του iPhone και των υπόλοιπων smartphones είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι διαφημίσεις αλλά και την αλλαγή των ισορροπιών.
Το iPhone καθιέρωσε το Mobile Advertising (το οποίο υπήρχε ήδη σε άλλη μορφή) και έκανε το Facebook και το Google τους ηγέτες στον εν λόγω τομέα, αποσπώντας μεγάλο μερίδιο από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

8. Το iPhone “άλλαξε” την Apple
Μέχρι πριν το iPhone, η Apple ήταν γνωστή κυρίως για τους Mac υπολογιστές της και για το iPod. Όσον αφορά στους Mac, οι περισσότεροι τους θεωρούσαν σαν ένα είδος πολυτελείας, ή ένα σύστημα που μόνο αν είσαι γραφίστας, ηχολήπτης ή μοντέρ χρειαζόσουν. Το iPod από τη μεριά του, είχε καταφέρει αρκετά καλύτερα να ενσωματωθεί στη λαϊκή κουλτούρα.
Το 2006, η Apple κατέγραψε κέρδη 1,9 δισ. δολ. σε έσοδα 19,3 δισ. δολ. Το περασμένο έτος, τα κέρδη της ανήλθαν σε 45,6 δισ. δολ. με έσοδα 215,6 δισ. δολ.

9. Το iPhone κατέστησε την Apple την πιο πολύτιμη εταιρεία
Όπως ήδη αναφέρθηκε, μέχρι το λανσάρισμα του iPhone, η Apple πάλευε να τα καταφέρει, παρά την επιτυχία του iPod. Μια δεκαετία μετά, η αξία της είναι διπλάσια της αξίας της Exxon Mobil και τριπλάσια της General Electric, οι μετοχές των οποίων θεωρούνται σταθερή επενδυτική αξία.

10. Το iPhone άλλαξε το τοπίο της κινητής

Η έλευση του iPhone είχε σαν αποτέλεσμα οι υπόλοιπες κατασκευάστριες κινητών να προσπαθήσουν να την ανταγωνιστούν με επιτυχία. Αυτό κατέστη δυνατό όταν οι κατασκευαστές κινητών αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το Android στις συσκευές τους. Στις συσκευές Android κυριάρχησε η Samsung ενώ οι μέχρι τότε κυρίαρχες στον τομέα της κινητής Nokia και Blackberry σχεδόν εξαφανίστηκαν από τον χάρτη, καθώς φαίνεται ότι δεν αντιλήφθηκαν όσο γρήγορα έπρεπε την προοπτική του Android.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Apple Με ετικέτα:

Από τον iYannis

this is just me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube