Τα SoC της Apple 2 χρόνια μπρος

H ARM παρουσίασε τον νεότερο CPU – επεξεργαστή της, τον Cortex-A76, και έτσι είχαμε μια σειρά από benchmark συγκριτικά με τους υπάρχον επεξεργαστές των Android συσκευών καθώς και της σειράς A επεξεργαστών που βρίσκουμε στα iPhone.

Σε αυτά παρατηρούμε την άνετη κυριαρχία της Apple από την στιγμή που φαίνεται πως οι επεξεργαστές της Apple είναι και μέχρι δύο χρόνια μπροστά από τους ανταγωνιστές της.

Όπως βλέπουμε στο γράφημα ο Cortex A76 θα χρειαζόταν να λειτουργήσει σε χρονισμό των 3 GHz για να φτάσει περίπου τον A10 του 2016, τουλάχιστον για τις δοκιμές επεξεργασίας κινητής υποδιαστολής. Σε όσες έχουν ολόκληρους αριθμούς, το χάσμα είναι μικρότερο από ό, τι στο παρελθόν, αλλά υπάρχει. Αν στη συνέχεια θεωρήσετε το ίδιο ARC SoC αλλά στα 2,5 GHz, φαίνεται σαν να μην υπάρχει στον ανταγωνισμό. Ενδιαφέροντα αποτελέσματα, δεδομένου ότι προβλέπεται μια σειρά για το εμπορικό ντεμπούτο γύρω στο 2019 έναντι ενός ήδη κυκλοφορούντος από το 2016, με μέγιστη συχνότητα 2.34 GHz. Το A11 του 2017 είναι σαν να έρχεται από έναν άλλο πλανήτη τουλάχιστον προς το παρόν.

“Τα πλεονεκτήματα της Apple έρχονται από έναν σχεδιασμό στους επεξεργαστές της παρόμοιο με desktops κάτι που η ARM δεν θα δοκίμαζε αυτή την στιγμή. Η Apple έχει αυτή την άνεση μιας και “πουλάνε” τα chips αυτά στους εαυτούς τους ουσιαστικά και έτσι δεν υπάρχει κάποιο έξτρα κόστος στην τιμολόγηση. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει πως η Apple μπορεί να ξοδέψει μέχρι και το τελευταίο δολάριο σε υλικά και να δημιουργήσει μεγαλύτερα chips. Έτσι λοιπόν οι πυρήνες του A11 Mistral επεξεργαστή της Apple είναι μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους υψηλής απόδοσης του Cortex επεξεργαστή. Οι επεξεργαστές της Apple μοιάζουν σχεδιαστικά σαν αντίστοιχους που συναντάμε σε desktops και με desktop αποδόσεις. Αυτή η πολιτική της Apple ξεκίνησε από την Α7 σειρά επεξεργαστών της εταιρείας. Η Apple έχει κάνει τόσο μεγάλη πρόοδο που είναι μπροστά ακόμη και από την Intel όσο περίεργο και αν φαίνεται αυτό. Ο A11 με 3-4 Watt έχει σχεδόν την ίδια ταχύτητα με ένα Intel I5 7267U που τρέχει στα 24 Watt όμως”

Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι η Apple απολαμβάνει τη μέγιστη ολοκλήρωση μεταξύ του υλισμικού και του λογισμικού της, διατηρώντας έτσι την αποκλειστική χρήση του SoC. Μια κατάσταση που θα κάνει τις προοπτικές για την τελική άφιξη του Mac με βάση ARM και τις όποιες προσαρμογές της Apple αρκετά ενδιαφέρουσες. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, θα έχω πολλή περιέργεια για να δω το Ax που δουλεύει με Android και Windows, παίζοντας σε ένα έδαφος πιο κοντά σε αυτό των αντιπάλων. Δεν θα εκπλαγώσω αν τέτοιες δοκιμές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στα εργαστήρια του Apple Park, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν γνωρίζουμε τίποτα γι ‘αυτό.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Apple Με ετικέτα: , ,

Από τον iYannis

this is just me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube