Τι κάνει ένας κλέφτης όταν παίρνει στα χέρια του ένα iPhone; Ειλικρινά δεν ξέρω ακριβώς, αλλά μπορώ να υποθέσω ότι οι πρώτες κινήσεις του είναι να απενεργοποιήσει το τηλέφωνο και αφαιρέσει την κάρτα SIM. Με αυτό τον τρόπο θέτει το σύστημα εκτός λειτουργίας.
Από καιρό έχουν ζητήσει στην Apple να ενεργοποιήσει το αίτημα κωδικού πρόσβασης για να απενεργοποιήσει κάποιος την συσκευή. Ίσως αργά ή γρήγορα θα έρθει και αυτό. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα σύστημα για τον εντοπισμό των ληστών.
Το Touch ID, στην πράξη, θα μπορούσε να συλλάβει τα ψηφιακά ίχνη των κλεφτών, όταν το iPhone είναι κλειδωμένο. Η εταιρεία παρέχει επίσης την ευκαιρία να τραβήξει το κινητό μια φωτογραφία του δράστη και να στείλει το συνολικό πακέτο των ευρημάτων σε έναν απομακρυσμένο server.
Αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί στις υπάρχουσες πολιτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής, επειδή η εταιρεία δεν μπορεί σίγουρα να καταγράφει ψηφιακά αποτύπωμα κατά βούληση. Πιθανώς τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε κρυπτογραφημένη μορφή και θα τα παραδίδει στις αρχές σε περίπτωση ανάγκης.
Με αυτόν τον τρόπο, η αστυνομία θα έχει την πραγματική απόδειξη του ύποπτου για την συμμετοχή του στην κλοπή της συσκευής.