Το καλύτερο που έκανε η Apple στην πραγματοποίηση του HomePod ήταν να μαντέψει την τέλεια θέση της στην αγορά, τόσο από οικονομική όσο και από λειτουργική άποψη.
Τουλάχιστον αυτή είναι η προσωπική μου σκέψη και πάω σε εξηγήσεις.
Γνωρίζουμε ότι τα Echo της Amazon είναι παντού, δεμένα με μια πληθώρα συστημάτων και υπηρεσιών τρίτων μερών, και είναι παρόντα στις ζωές των Αμερικανών (και άλλων χωρών όπου είναι διαθέσιμα) για να ενοποιήσουν τώρα την πραγματικότητα μια που έχουν ξεπεράσει τον βράχο της τεχνολογίας, γιατί εισέρχονται τώρα στη ζωή των λεγόμενων “κοινών” ανθρώπων.
Ακόμα και η Google δεν θα έχει μια απλή θέση με τη σειρά των έξυπνων ηχείων της και έτσι η Apple είναι στο τέλος των τριών αντιπάλων ως βοηθός φωνής.
H Siri μεγαλώνει με μεγάλη προσπάθεια και βραδύτητα, σε λίγες χώρες και γλώσσες.
Ακόμα στα ελληνικά δεν υπάρχει υποστήριξη και δεν διαφαίνεται και στο εγγύς μέλλον κάτι τέτοιο.
Και τα πράγματα δεν δείχνουν τη βελτίωση, καθώς ακόμα και η έκδοση 2.0 που υπάρχει στην Apple TV 4G δεν έχει φτάσει ακόμα σε καμία άλλη γλώσσα παρά τα αγγλικά.
Όχι φυσικά ότι υπάρχει πραγματικά Siri 2.0, αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να προσδιορίσουμε το σύνολο των νέων δυνατοτήτων που έχει αποκτήσει με την ενσωμάτωση της στην Apple TV και οι οποίες αποτελούν επίσης τη βάση λειτουργίας στο HomePod.
Στις 9 Φεβρουαρίου, το ηχείο του Cupertino θα φθάσει στα σπίτια των Αμερικανών, των Βρετανών και των Αυστραλών, αλλά μια επέκταση προγραμματίζεται στη γαλλική και γερμανική επικράτεια την άνοιξη.
Αυτή η αναμονή μας επιτρέπει να φανταστούμε ότι θέλουν να ολοκληρώσουν τη τελειοποίηση στη γλώσσα της Siri και για τον ίδιο λόγο μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Apple δεν σκοπεύει να εξάγει το HomePod εκεί όπου ο βοηθός φωνής δεν λειτουργεί ακόμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση αν ήταν να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, αλλά επίσης και αρνητική αν σήμαινε ότι θα πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ μέχρι να ακούσει η Siri ελληνικά.
Η Siri αποτελεί ένα βασικό συστατικό της συνταγής HomePod, αλλά πιστεύω ότι η Apple έχει κάνει καλά να επιδιώξει ένα μεσαίου υψηλού μεγέθους πελάτες – στην καταναλωτική αγορά – για την εμπορική και ποιοτική θέση του ηχείου της.
Ξέρω ότι πολλοί βλέπουν την τιμή ($ 349 + φόροι) και λένε ότι είναι ακριβό, αλλά θυμηθείτε ότι το ίδιο πράγμα λέγαμε και για τα AirPods ότι ήταν καλά τοποθετημένα δεδομένου του ανταγωνισμού … και δείτε πώς είναι οι πωλήσεις. Με τον ίδιο τρόπο, η Apple έχει παραλείψει την αγορά φωνητικής βοήθειας για το HomePod και έχει επικεντρωθεί άμεσα στο τμήμα της αγοράς, όπου προϊόντα όπως Sonos Play: 3 και Play: 5, Bose SoundTouch 20, Harman / Kardon Aura Plus, Bowers & Wilkins Zeppelin.
Φυσικά, πρέπει να δούμε την πραγματική ακουστική απόδοση σε σύγκριση με αυτά, ωστόσο η τιμή φαίνεται να είναι απολύτως ανάλογη με εκείνα που φαίνονται σαν άμεσοι αντίπαλοι, ειδικά εάν εξετάσουμε την παρουσία της Siri και του AirPlay 2 (που θα έρθει με μια επόμενη ενημέρωση). Η Apple σίγουρα δεν επιδιώκει την υψηλή πιστότητα, η αγορά αυτή δεν φέρνει πλέον κέρδη παρα σε πολύ λίγους, ενώ όλο και περισσότεροι εκείνοι που αγοράζουν premium συστήματα ήχου με αισθητική και επιδιώκουν να τα τοποθετηθούν σε σαλόνια και να είναι άνετα χρησιμοποιήσιμα από την οικογένεια μέσω Wi-Fi, χωρίς τη συνεχή ανάγκη για σύζευξη μέσω Bluetooth.
Η παρουσία της βοηθού φωνής είναι “σχεδόν ένα ακόμη” από αυτή την άποψη. Η μουσική είναι απίστευτα πιο σημαντική από τα έξυπνα χαρακτηριστικά και δεν είναι τυχαίο ότι και τα τέσσερα μίνι-spot που δημοσιεύονται στο YouTube επικεντρώνονται πρόσφατα στη μουσική και όχι στη Siri (όπως και το πρώτο που βρίσκετε στο τέλος του άρθρου). Ας δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, αλλά πιστεύω ότι αν η Apple έχει κάνει τη δουλειά από ακουστική άποψη, οι πωλήσεις θα την ανταμείψουν.
[embed_youtube src=”http://www.youtube.com/embed/1hw9skL-IXc?modestbranding=1&autohide=1&showinfo=0&rel=0″ width=”560″ height=”300″ class=”youtube_styleme”]