iOS 8 beta : ένα μήνα μετά

Επαναστατικό για τους προγραμματιστές. Μαγευτικό για όλους τους άλλους.

Διαθέσιμο το Φθινόπωρο.

Το iOS 8 είναι η σημαντικότερη έκδοση λειτουργικού, που λανσαρίστηκε ποτέ – ειδικά για τους προγραμματιστές αλλά και για όλους εμάς. Η Apple έθεσε ως στόχο, να δημιουργήσει μια πιο “φυσική” εμπειρία για το χρήστη. Η κάθε αναβάθμιση έχει ένα σκοπό: κάθε νέο στοιχείο να αποτελεί ένα νέο χαρακτηριστικό και η κάθε λειτουργία να γίνει ακόμα πιο πρακτική και πιο αποτελεσματική. Όλα αυτά μαζί, συντελούν στο να έχει ο χρήστης μια ακόμη καλύτερη εμπειρία, που αρχικά τον ξαφνιάζει ευχάριστα, ενώ στην πορεία, του γίνεται εντελώς απαραίτητη, πριν καλά-καλά το καταλάβει.

 

 

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει το iOS 8, το πιο προηγμένο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές στον κόσμο;
Είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Οι καινοτομίες. Είναι το γεγονός ότι τώρα μπορείς να δεις και να επεξεργαστείς και να οργανώσεις κάθε φωτογραφία που βγάζεις, σε όλες τις συσκευές σου. Το ότι τώρα μπορείς να προσθέσεις τη φωνή σου απευθείας σε ένα γραπτό μήνυμα. Και ότι οι εφαρμογές που αφορούν την υγεία (Health App) και την καλή φυσική σου κατάσταση (Fitness App), μπορούν πλέον να επικοινωνούν μεταξύ τους, με τον εκπαιδευτή σου, αλλά ακόμα και με το γιατρό σου.

 

Η Apple παρέχει επίσης στους προγραμματιστές βαθύτερη πρόσβαση στον κώδικα και περισσότερα εργαλεία. Έτσι μερικά από τα πιο καταπληκτικά χαρακτηριστικά του iOS 8, θα δημιουργηθούν… από εδώ και στο εξής. Θα υπάρχουν νέες επιλογές όσον αφορά στο πληκτρολόγιο και ακόμα περισσότεροι τρόποι για να μοιραστεί κανείς το περιεχόμενό του. Έτσι θα είσαι σε θέση να χρησιμοποιείς το iCloud και το Touch ID με τρόπους που δεν είχες κάνει μέχρι τώρα.

Θα είναι ένα εκπληκτικό φθινόπωρο. Αλλά μέχρι τότε, ακολουθεί μια σύντομη προεπισκόπηση για το νέο λειτουργικό iOS 8 που δημιουργήθηκε ώστε να σε βοηθήσει να κάνεις ακόμα περισσότερα.

Φωτογραφίες
Κάθε φωτογραφία που τραβάς. Τώρα, σε όλες τις συσκευές σου.
Κάθε φωτογραφία, κάθε επεξεργασία, κάθε άλμπουμ τώρα “ζει” στο iCloud Photo Library σου, κάνοντάς την προσβάσιμη εύκολα ταυτόχρονα σε όλες τις συσκευές σου, αυτόματα. Η νέα εφαρμογή “Φωτογραφίες” καθιστά πιο απλό από ποτέ να βρεις και να ανακαλύψεις ξανά τις αγαπημένες σου φωτογραφίες. Και ακόμα μπορείς να κάνεις κάθε πλάνο να φαίνεται ακόμα καλύτερο αμέσως, χρησιμοποιώντας τα ισχυρά νέα εργαλεία επεξεργασίας.

Μηνύματα
Στην πραγματικότητα LOL (laugh out loud).
Τώρα η εφαρμογή “Μηνύματα” σου επιτρέπει να επικοινωνήσεις με τους φίλους και την οικογένεια σου, όπως ποτέ πριν. Πρόσθεσε απλά με ένα άγγιγμα τη φωνή σου, σε κάθε συνομιλία. Στείλε ένα βίντεο τη στιγμή που το βλέπεις. Και επιπλέον εύκολα μοιράσου την τοποθεσία σου ώστε να ενημερώσεις για το που βρίσκεσαι, όπου και αν βρίσκεσαι.

Σχεδίαση
Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά στην εμπειρία. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που το κάνουν μεγαλειώδες.
Στο iOS 8, θα βρείτε ένα νέο βολικό τρόπο για να ανταποκριθείς στις Kοινοποιήσεις. Οι χρήσιμες συντομεύσεις για αυτούς που μιλάς περισσότερο. Με επιπλέον χαρακτηριστικά εξοικονόμησης χρόνου για τη διαχείριση των e-mail σου. Όλα αυτά κάνουν την εμπειρία χρήσης του iPhone, iPad ή iPod touch σου, ακόμα καλύτερη.

Έξυπνο Πληκτρολόγιο
To iOS 8 καθιστά πιο εύκολη την πληκτρολόγηση, προτείνοντας κατάλληλες λέξεις, σύμφωνα με τα συμφραζόμενα για να ολοκληρώσεις τις προτάσεις σου. Αναγνωρίζει ακόμα και σε ποιους πληκτρολογείς κι αν είσαι στην εφαρμογή Mail ή Μηνύματα. και αυτό γιατί το ύφος σου σε ένα email μπορεί να είναι διαφορετικό από το ύφος σου σε ένα γραπτό μήνυμα.

Family Sharing
Είναι απόλυτα φυσιολογικό το να μοιράζεσαι με την οικογένειά σου. Τώρα, μοιράζεσαι όλο σου το περιεχόμενο.
Με το Family Sharing μπορείς να μοιράζεσαι με έως και έξι άτομα της οικογένειάς σου, αρχεία από το iTunes, το iBooks ακόμα και αγορές από το App Store. Όταν κάποιος από την οικογένειά σου αγοράζει ένα τραγούδι, μια ταινία ή ένα app, το μοιράζεστε όλοι. Επιπλέον, είναι ακόμα πιο εύκολο πλέον να μοιράζεσαι φωτογραφίες, ένα οικογενειακό ημερολόγιο, τοποθεσίες και πολλά άλλα.

iOS 8

iCloud Drive
Οποιοδήποτε είδος αρχείου. Σε όλες σου τις συσκευές.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς τώρα να δουλεύεις οποιοδήποτε αρχείο σου, παντού.
Αυτό περιλαμβάνει παρουσιάσεις, PDFs, εικόνες και πολλά περισσότερα, απευθείας από το iCloud. Σε οποιαδήποτε συσκευή κι αν χρησιμοποιείς, συμπεριλαμβανομένου του Mac και του PC.

health
Ένας εντελώς νέος τρόπος να χρησιμοποιήσεις τις πληροφορίες που συλλέγεις για την υγεία σου και το fitness.
Η παρακολούθηση των καθημερινών σου δραστηριοτήτων, των καρδιακών σου παλμών, καθώς και οποιαδήποτε άλλης εφαρμογής (app) διαθέτεις για την υγεία και την καλή φυσική σου κατάσταση είναι τώρα πολύ απλή, αφού οι εφαρμογές πλέον “μιλάνε” μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι θα δουλεύουν ακόμα πιο σκληρά για σένα.

iPhone iPad Mac
Συνδεδεμένα όπως ποτέ άλλοτε.
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καλύτερα για όσους διαθέτουν πολλαπλές Apple συσκευές. Τώρα μπορείς να αρχίσεις ένα email σε μία συσκευή σου και απρόσκοπτα να συνεχίσεις να το γράφεις σε μία άλλη. Οι iPhone χρήστες επίσης, μπορούν πλέον να απαντούν τηλεφωνήματα στο Mac ή στο iPad, ακόμα και να στέλνουν SMS μηνύματα από οποιαδήποτε από αυτές.

Spotlight
Πιο “φωτεινό” από ποτέ.
Μερικές φορές ψάχνεις για μία επαφή σου ή για μία εφαρμογή (app). Mερικές φορές ψάχνεις για απαντήσεις. Το Spotlight τώρα σου δίνει από προτεινόμενα θέματα από Wikipedia, κοντινές τοποθεσίες, θέματα της επικαιρότητας και πολλά ακόμα. Είναι ακόμα τόσο έξυπνο ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει περιεχόμενο και τοποθεσίες ώστε να σου δώσει την πιο σχετική πληροφορία.

Apps
Περίμενε να δεις ποια νέα εφαρμογή οι προγραμματιστές θα ετοιμάσουν τώρα.
Το iOS 8 αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακοίνωση για τους προγραμματιστές μετά την ανακοίνωση του App Store. Η Apple τους δίνει νέα εργαλεία για να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τα app τους, ανοίγοντάς τους νέες ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν το iCloud, το Touch ID και πολλά ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα δεις εκπληκτικές νέες εφαρμογές με δυνατότητες που δεν υπήρχαν παλιότερα.

 

 

Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι αλλαγές.

Μηνύματα
Τα μηνύματα συγχρονίζονται σε όλες τις συσκευές σας. Μπορείτε να λάβετε αλλά και να στείλετε SMS και από το iPad και από το OS X Yosemite (πρoστέθηκε διακόπτης για τη λειτουργία Handoff στις ρυθμίσεις).
Νέος τρόπος επιλογής φωτογραφιών για αποστολή τους. Το απλό άγγιγμα στο εικονίδιο της κάμερας εμφανίζει απευθείας σε μικρογραφίες τις τελευταίες ληφθείσες φωτογραφίες. Το παρατεταμένο άγγιγμα ξεκινάει την εγγραφή βίντεο, όπως ακριβώς και το εικονίδιο του μικροφώνου.
Αφαιρέθηκε η επιλογή “φόρτωση προηγούμενων μηνυμάτων” και τα παλαιότερα μηνύματα εμφανίζονται πλέον αυτόματα κατά την κύλιση προς τα πίσω ή πατώντας την ώρα στη γραμμή κατάστασης.
Νέες δυνατότητες αποστολής και κοινής χρήσης της τοποθεσίας.
Λειτουργία “Μην ενοχλείτε” με δυνατότητα σίγασης των γνωστοποιήσεων για τις συνομιλίες.
Μαζική αποστολή/διαγραφή επισυναπτόμενων αρχείων από μία συνομιλία.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο στις συνομιλίες εμφανίζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος.
Προστέθηκε η δυνατότητα μετονομασίας ομαδικών συνομιλιών. Και δυνατότητα αποχώρησης από μία ομαδική συνομιλία ή προσθήκης επιπλέον ατόμων σε μία ήδη υπάρχουσα.
Το εικονίδιο της κάμερας εμφανίζεται γκρι πλέον και στα SMS/MMS και στα iMessages. Το πλήκτρο της αποστολής όμως παραμένει είτε πράσινο είτε μπλε.
Το νέο προβλεπτικό πληκτρολόγιο QuickType μπορεί να ενεργοποιείται/απενεργοποιείται όπως και τα υπόλοιπα πληκτρολόγια, πατώντας στην υδρόγειο.
Προστέθηκε η δυνατότητα “Σήκωμα για ακρόαση” για γρήγορη ακρόαση και απάντηση σε ηχητικά μηνύματα, τοποθετώντας το τηλέφωνο στο αυτί.
Τα ηχητικά μηνύματα και τα βίντεο πλέον διαγράφονται αυτόματα μετά την παρέλευση 3 λεπτών από την πρώτη αναπαραγωγή τους, για λόγους εξοικονόμησης χώρου αποθήκευσης. Παρ’ όλα αυτά, παρέχεται η δυνατότητα διατήρησής τους στη συνομιλία ή αποθήκευσής τους στο Μαγνητόφωνο και στις Φωτογραφίες αντίστοιχα, κάτι που πρέπει να γίνεται εντός των 3 λεπτών από την πρώτη αναπαραγωγή ή αυτόματης διατήρησης μέσα από τις ρυθμίσεις.
Νέα λειτουργία ανάγνωσης όλων ή μαζικής διαγραφής συνομιλιών.
Προστέθηκε και η λειτουργία αυτόματης διαγραφής παλαιών μηνυμάτων. Οι συνομιλίες μπορούν να αποθηκεύονται για πάντα, για 30 ημέρες ή για 1 έτος.

Safari
Προστέθηκε η μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo.
Νέα δυνατότητα φόρτωσης ενός ιστότοπου σε έκδοση για υπολογιστές (Desktop Site) απευθείας από τη γραμμή αναζήτησης/διεύθυνσης.(Πλέον μπορεί να ανοίξει με αυτόν τον τρόπο και η σελίδα iCloud.com).
Νέα λειτουργία γρήγορης αναζήτησης σε ιστότοπο και συντομεύσεις τους.
Νέα δυνατότητα προσθήκης συνδρομητικών τροφοδοσιών (RSS Feeds) στους κοινόχρηστους συνδέσμους (Shared Links).
Το παρατεταμένο πάτημα του πλήκτρου + στην προβολή καρτελών επαναφέρει τις τελευταίες καρτέλες που έκλεισαν πρόσφατα, ενώ το παρατεταμένο πάτημα στο εικονίδιο των σελιδοδεικτών παρέχει τη δυνατότητα προσθήκης του ιστότοπου στους σελιδοδείκτες, στη λίστα ανάγνωσης ή στους κοινόχρηστους συνδέσμους.
Η γραμμή αναζήτησης/διεύθυνσης ελαχιστοποιείται κατά την κύλιση σε μία σελίδα προς τα κάτω.
Στο iPad το ιστορικό, τα αγαπημένα, η λίστα ανάγνωσης και οι τροφοδοσίες (RSS feeds) εμφανίζονται πλέον σε πλαϊνή στήλη (Sidebar) ακριβώς όπως στο OS X Yosemite.
Υποστηρίζεται πλέον το WebGL (Javascript API).
Επίσης, επιτρέπεται πλέον η μεμονωμένη διαγραφή συνδέσμων από το ιστορικό πλοήγησης. Και νέες επιλογές κατά την διαγραφή του ιστορικού.
Προστέθηκε και η δυνατότητα κλεισίματος των iCloud καρτελών σε άλλες συσκευές.
Νέα λειτουργία σύγκλισης των δύο δακτύλων στο Safari του iPad για προβολή των ανοιχτών καρτελών.
Στο άνοιγμα νέας καρτέλας τώρα εμφανίζονται και οι σελίδες με τις πιο συχνές επισκέψεις.
Προσωρινή εμφάνιση στη γραμμή διεύθυνσης του κειμένου “Διατίθεται προβολή ανάγνωσης” σε σελίδες που υποστηρίζουν την λειτουργία ανάγνωσης. Σε αυτήν τη λειτουργία επανήλθε και η δυνατότητα αυξομείωσης μεγέθους κειμένου, που υπήρχε μέχρι και το iOS 6 αλλά αφαιρέθηκε από το iOS 7.
Αυτόματη επαναφόρτωση ιστοσελίδων με αντίστοιχη εμφάνιση μηνύματος. Μετά από πέντε επανειλημμένα σφάλματα σταματάει η φόρτωση.
Νέα δυνατότητα φωτογράφισης πιστωτικής κάρτας για αυτόματη συμπλήρωση αριθμού και ονοματεπωνύμου.
Το Safari μπλοκάρει πλέον τις διαφημίσεις που ανακατευθύνουν στο App Store αυτόματα χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Mail
Νέα χειρονομία σάρωση από τα αριστερά, παρέχοντας τη δυνατότητα σήμανσης ενός mail ως αναγνωσμένο ή μη, ή προσθαφαίρεσης σημαίας.
Το παράθυρο της σύνταξης ενός νέου mail μπορεί να ελαχιστοποιηθεί προς τα κάτω, παρέχοντας τη δυνατότητα πλήρους πλοήγησης σε όλη την εφαρμογή mail (για προβολή ή αντιγραφή δεδομένων από άλλα μηνύματα).
Νέα λειτουργία προσθήκης γνωστοποιήσεων σε συνομιλίες.
Προστέθηκε η δυνατότητα αυτόματης απάντησης για λογαριασμούς Exchange.
Νέα λειτουργία “Προσθήκη στις επαφές” στοιχείων που αντλούνται από τις υπογραφές των αποστολέων.
Στις ρυθμίσεις προστέθηκε η δυνατότητα σήμανσης διευθύνσεων για επισήμανση με κόκκινο χρωματισμό διευθύνσεων που δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο domain.

Κάμερα
Νέα λειτουργία παρέλευσης χρόνου (Time lapse).
Προστέθηκε χρονοδιακόπτης τριών και δέκα δευτερολέπτων.
Διαχωρισμός αυτόματης εστίασης και φωτισμού. Η αλλαγή φωτεινότητας πραγματοποιείται σαρώνοντας την οθόνη προς τα πάνω ή κάτω.
Μεγαλύτερο εύρος στη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών.

Φωτογραφίες
Κατά την πρώτη εκκίνηση της εφαρμογής εμφανίζεται η επιλογή χρήσης των Φωτογραφιών iCloud.
Στην προβολή φωτογραφιών εμφανίζεται πλέον στο επάνω μέρος η τοποθεσία, η ημερομηνία και η ώρα λήψης, ενώ στο κάτω μέρος μία καρδιά για άμεση αποθήκευση ως αγαπημένη.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο μπορούν πλέον να αποκρύπτονται από τις Στιγμές, τις Συλλογές και τα Έτη, όμως παραμένουν ορατά στα Άλμπουμ.
Στα άλμπουμ εμφανίζονται με τη σειρά οι κατηγορίες: Πρόσφατες προσθήκες, Αγαπημένα, Πανοράματα, Βίντεο, Αργή κίνηση, Παρέλευση χρόνου, Ριπές, Κρυμμένα και Πρόσφατες διαγραφές.
Το άλμπουμ “Πρόσφατες διαγραφές” λειτουργεί σαν τον κάδο ανακύκλωσης και παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής ή ανάκτησης άμεσα όλων των φωτογραφιών (ή και μεμονωμένων). Επίσης τα περιεχόμενα του συγκεκριμένου άλμπουμ θα σβήνονται αυτόματα 30 ημέρες μετά τη σήμανσή τουςγια διαγραφή.
Η αναζήτηση διαθέτει έτοιμες προεπιλογές για γειτονικές φωτογραφίες, αγαπημένες, τρέχοντος μήνα και πρόσφατες αναζητήσεις.
Οι λειτουργίες αυτοβελτίωσης και αφαίρεσης κόκκινων ματιών μεταφέρθηκαν στο επάνω μέρος, ενώ προστέθηκαν νέες επιλογές στις λειτουργίες περικοπής, περιστροφής και επεξεργασίας φωτισμού και χρώματος των φωτογραφιών.

Ημερολόγιο
Νέα δυνατότητα εμφάνισης των αριθμών εβδομάδων.
Κατά τη δημιουργία νέου γεγονότος η εισαγωγή τοποθεσίας ενεργοποιεί το GPS για την τρέχουσα θέση και τις τοποθεσίες των επαφών. Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή προσθήκης του χρόνου μετάβασης, με ορισμό και σημείου εκκίνησης.
Περισσότερες επιλογές στις ώρες ειδοποίησης, με χρόνους μετάβασης. Προστέθηκε και η ώρα αναχώρησης.
Περισσότερες επιλογές κατά τη δημιουργία επαναλαμβανόμενων γεγονότων.
Νέα δυνατότητα προσθήκης σχολίου σε απόρριψη πρόσκλησης ημερολογίου.
Ενσωματώθηκαν τρία νέα εναλλακτικά ημερολόγια: Κινεζικό, Εβραϊκό και Ισλαμικό.
Στην προβολή των στοιχείων ενός γεγονότος εμφανίζεται και ο χάρτης αλλά και η επιλογή άμεσης διαγραφής του.

Καιρός
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί πλέον δεδομένα από το Weather Channel αντί της Yahoo!.
24 ώρες πρόγνωσης αντί για 12, καθώς επίσης και 9 ημέρες αντί για 5.
Προστέθηκαν επιπλέον πληροφορίες για τον υετό, την ορατότητα, την ατμοσφαιρική πίεση και τον δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Μαζί με την περιγραφή, όλα βρίσκονται στο κάτω μέρος της σελίδας κάθε πόλης, αντί για άγγιγμα στην θερμοκρασία.
Στο iPad ο καιρός εξακολουθεί να εμφανίζεται μόνο στο Ρολόι και μέσω του Siri. Συνεχίζει να απουσιάζει από το Κέντρο Γνωστοποιήσεων.

Τηλέφωνο
Όπως και τα Μηνύματα, έτσι και οι κλήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω όλων των iCloud συσκευών (λειτουργία Handoff).
Επανήλθε η προβολή της φωτογραφίας καλούντος σε πλήρη οθόνη.
Κατά τη διάρκεια των κλήσεων τα ονοματεπώνυμα των επαφών είναι κυλιόμενα από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Τα κουμπιά της εφαρμογής του τηλεφώνου (πρόσφατα, επαφές, αγαπημένα, κλπ) είναι πλέον πλήρως προσβάσιμα κατά τη διάρκεια των κλήσεων.
Προστέθηκε η λειτουργία κλήσεων μέσω WiFi (για T-Mobile και όσους παρόχους υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα).

FaceTime
Νέες δυνατότητες αναμονής Facetime κλήσεων και εναλλαγής τους.
Στο επάνω μέρος της εφαρμογής πλέον υπάρχει ο διαχωρισμός κλήσεων βίντεο ή ήχου.
Στις ρυθμίσεις της συσκευής προστέθηκε ο διακόπτης για χρήση του δικτύου κινητής για κλήσεις FaceTime.
Νέα οθόνη όταν δεν είναι δυνατή μία κλήση ή όταν απορρίπτεται.
Στο iPad η λίστα των επαφών μεταφέρθηκε στο αριστερό μέρος της οθόνης.

Σημειώσεις
Υποστηρίζονται πλέον οι λειτουργίες εμπλουτισμένου κειμένου (έντονα, πλάγια και υπογραμμισμένα γράμματα).
Μπορούν τώρα σε μία σημείωση να ενσωματωθούν και φωτογραφίες ή εικόνες.

AppStore
Η παύση της εγκατάστασης μιας εφαρμογής εμφανίζει τώρα και το αντίστοιχο εικονίδιο.
Στην αναζήτηση εμφανίζεται μία λίστα των πιο συχνών αναζητήσεων (trending searches).
Η εμφάνιση των αποτελεσμάτων αναζήτησης επανήλθε σε κατακόρυφη λίστα.
Στις εφαρμογές εμφανίζονται δύο κατακόρυφες μικρογραφίες ή μία οριζόντια.
Οι εφαρμογές του AppStore αλλά και το ίδιο το AppStore έχουν συντόμευση κάτω αριστερά στην οθόνη κλειδώματος βάσει τοποθεσίας (π.χ. σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, εμπορικά κέντρα, κλπ.)
Νέο μήνυμα για διαμοιρασμό των αγορασμένων εφαρμογών μέσω της οικογενειακής κοινής χρήσης (Family Sharing).
Εάν είναι ενεργοποιημένη η οικογενειακή κοινή χρήση, στην καρτέλα Updates εμφανίζονται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας με τις αντίστοιχες αγορασμένες εφαρμογές τους.

Μουσική
Σάρωση προς τα αριστερά για διαγραφή άλμπουμ.
Στο iPad τα τραγούδια δεν εμφανίζονται πλέον μαζί με τα άλμπουμ.
Νέες επιλογές για αλλαγή, εκκαθάριση ή διαγραφή στοιχείων από λίστες.
Επανήλθε και η δυνατότητα προσθήκης μουσικής σε μία λίστα αναπαραγωγής από μία άλλη λίστα.
Εκτός από τη διαγραφή όλης της μουσικής, στις Ρυθμίσεις της συσκευής προστέθηκε η δυνατότητα διαγραφής και μεμονωμένων άλμπουμ ή/και τραγουδιών.
Το iTunes Radio επιτρέπει πλέον τη συνέχιση ακρόασης ενός σταθμού ή τραγουδιού σε μία άλλη συσκευή.

Κέντρο Ελέγχου (Control Center)
Άλλαξαν τα εικονίδια του ήλιου στη ρύθμισης φωτεινότητας.
Νέο εικονίδιο ισοσταθμιστή και πλήκτρου για απευθείας “Αγορά” του τραγουδιού που αναπαράγεται από το iTunes Radio. Επίσης εμφανίζεται και το υπόλοιπο από τις 6 διαθέσιμες παραλείψεις.

Κέντρο Γνωστοποιήσεων (Notification Center)
Περιλαμβάνει μόνο τις δύο καρτέλες ”Σήμερα” και “Γνωστοποιήσεις”.
Προστέθηκε η δυνατότητα μεμονωμένης απόρριψης γνωστοποιήσεων. Και ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον διαγραφής.
Σάρωση προς τα αριστερά για περισσότερες επιλογές (γρήγορη απάντηση σε mail και μηνύματα, αναβολή σε υπομνήσεις, κλπ).
Υποστήριξη widgets. Το Ημερολόγιο, οι Υπομνήσεις, οι Μετοχές και η Σύνοψη της σημερινής και αυριανής ημέρας εμφανίζονται ήδη ως τέτοιες επεκτάσεις.
Στις Ρυθμίσεις το Κέντρο Γνωστοποιήσεων μετονομάστηκε σε σκέτο Γνωστοποιήσεις.

Health
Η νέα εφαρμογή απεικονίζει πλέον τα βήματα που λαμβάνει από τον συνεπεξεργαστή Μ7 και υπολογίζει και την συνολική απόσταση που διανύθηκε.
Το ιατρικό ID είναι προσβάσιμο και από την οθόνη κλειδώματος.

Ρυθμίσεις
Ποσοστό χρήσης μπαταρίας από κάθε εφαρμογή, αλλά και για αναζήτηση δικτύου. Και εμφάνιση επιλογών ρυθμίσεων συσκευής (π.χ.ενεργοποίηση αυτόματης φωτεινότητας) για εξοικονόμηση μπαταρίας.
Νέες επιλογές στις Υπηρεσίες τοποθεσίας (Location Services). Μία εφαρμογή μπορεί να τις χρησιμοποιεί πάντοτε, ποτέ ή μόνο κατά τη χρήση. Και μηνύματα επιβεβαίωσης για όσες εφαρμογές συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν στο παρασκήνιο.
Περισσότερες επιλογές και στις Υπηρεσίες συστήματος (System Services).
Επιλογή διατήρησης ή αυτόματης διαγραφής μηνυμάτων.
Νέες επιλογές στον ορισμό γλώσσας και περιοχής.
Η επιβεβαίωση για την απενεργοποίηση της ανανέωσης εφαρμογών στο υπόβαθρο αφαιρέθηκε.
Στις ρυθμίσεις απορρήτου προστέθηκε ένα επιπλέον μενού “Δεδομένα αφετηρίας” (Home data) για τις εφαρμογές που θα κάνουν χρήση του HomeKit API.
Κάθε εφαρμογή πλέον περιλαμβάνει ξεχωριστές επιλογές για γνωστοποιήσεις, ρυθμίσεις απορρήτου (πρόσβαση σε μικρόφωνο/κάμερα, ημερολόγια, φωτογραφίες, υπηρεσίες τοποθεσίας, κλπ.), χρήση κινητού δικτύου και ανανέωση στο υπόβαθρο.
Στις ρυθμίσεις του λογαριασμού iCloud προστέθηκε η βιβλιοθήκη φωτογραφιών και το iCloud Drive.
Στη λειτουργία “Εύρεση iPhone” προστέθηκε η επιλογή αυτόματης αποστολής της τελευταίας τοποθεσίας όταν η μπαταρία της συσκευής φτάνει σε πολύ χαμηλή στάθμη.

Μαγνητόφωνο
Δίπλα από το κουμπί της εγγραφής προστέθηκε το αντίστοιχο της αναπαραγωγής/παύσης.
Προστέθηκε και νέο εικονίδιο ηχείου επάνω δεξιά για επιλογή της αναπαραγωγής από το ηχείο της συσκευής ή το ακουστικό.

Passbook
Η εισαγωγική καρτέλα “Πληροφορίες” εμφανίζεται τώρα χωρίς τα υπόλοιπα πάσα.

Siri
Η λειτουργία υπαγόρευσης κειμένου (Dictation) υποστηρίζει πλέον 22 νέες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά! Πιοσυγκεκριμένα, πλέον υποστηρίζονται τα: Βιετναμικά, Δανικά, Ελληνικά, Ινδονησιακά, Καταλανικά, Κροατικά, Μαλάι, Νορβηγικά, Ολλανδικά, Ουγγρικά, Ουκρανικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά (Βραζιλίας & Πορτογαλίας), Ρουμανικά, Ρωσικά, Σλοβακικά, Σουηδικά, Ταϊλανδικά, Τουρκικά, Τσεχικά και Φινλανδικά.
Ενσωμάτωση του Shazam για αυτόματη αναγνώριση τραγουδιών. Τα τραγούδια που αναγνωρίζονται προστίθενται αυτόματα στη wishlist του iTunes Store.
Ενεργοποίηση μέσω της φωνητικής εντολής “Hey Siri” μόνον όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα.
Εάν το γραφικό περιβάλλον του Siri είναι ανοιχτό, τότε οι λειτουργίες Hey Siri και αναγνώρισης τραγουδιών ενεργοποιούνται αυτόματα.
Προστέθηκε η δυνατότητα απευθείας αγορών μουσικής και εφαρμογών μέσω φωνητικών εντολών.

Χάρτες
Νέες επιλογές στη λειτουργία πλοήγησης, με ορισμό σημείων αφετηρίας και προορισμού.
Προστέθηκε η προβολή κριτικών από το Yelp!.
Τα εικονίδια στα κουμπιά οδήγησης και βαδίσματος αντικαταστάθηκαν από κείμενο.
Νέα λειτουργία Flyover με ξενάγηση στα πιο σημαντικά αξιοθέατα διαφόρων μεγάλων πόλεων του εξωτερικού. Οι πόλεις που υποστηρίζουν τη νέα αυτή δυνατότητα εμφανίζονται με κίτρινο χρώμα, και μέχρι στιγμής είναι το Σαν Φρανσίσκο, τo Σαν Χοσέ, η Νέα Υόρκη, η Σεβίλλη, η Βαρκελώνη, η Μασσαλία, η Λυόν, το Μπορντό, το Παρίσι, η Κολωνία, η Γλασκόβη, η Ρώμη, η Στοκχόλμη, το Κέιπ Τάουν και το Περθ.
Νέες επιλογές στην αναφορά προβλήματος και με επισύναψη φωτογραφίας.
Διανυσματικοί χάρτες (vector) με προσθήκη λειτουργίας πλοήγησης και στην Κίνα.

iBooks
Ενσωματώθηκε στο iOS.
Αυτόματο νυχτερινό θέμα.
Τα βιβλία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και σε σειρές.

Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο emoji απέκτησε ένα smiley εικονίδιο όταν έχει οριστεί μόνο ένα πληκτρολόγιο, που αλλάζει σε υδρόγειο ότανενεργοποιούνται επιπλέον πληκτρολόγια.
Προστέθηκαν πέντε νέα πληκτρολόγια: Μαραθί, Μπενγκάλι, Ουρντού, Σλοβενικά και Φιλιππινεζικά. Επίσης τα Βιετναμεζικάμετονομάστηκαν στο ορθό Βιετναμικά.
Το πληκτρολόγιο του iOS 6 έπαψε πλέον να εμφανίζεται σε εφαρμογές που δεν έχουν αναβαθμιστεί για iOS 7.
Το νέο προβλεπτικό πληκτρολόγιο μπορεί να αποκρύπτεται με σάρωση προς τα κάτω.
Βελτιώθηκε η αγνόηση χαρακτήρων κατά την πρόσβαση στο Κέντρο Ελέγχου με προς τα πάνω σάρωση.
Νέο νομισματικό σύμβολο.

Προσβασιμότητα
Υποστήριξη πληκτρολογίων Braille για εισαγωγή 6 ή 8-dot χαρακτήρων.
Βελτιωμένη λειτουργία μεγέθυνσης.
Νέα λειτουργία εκφώνησης ολόκληρης της οθόνης με σάρωση δύο δακτύλων προς τα κάτω.
Νέα λειτουργία “Κλίμακα του γκρι” που μετατρέπει ασπρόμαυρη την οθόνη, βελτιώνοντας και την εξοικονόμηση μπαταρίας.
Προστέθηκαν επιπλέον φωνές στη λειτουργία εκφώνησης κειμένου, καλύτερης ποιότητας. Και νέα δυνατότητα λήψης της φυσικής φωνής του Άλεξ για τα αγγλικά.

Πρόσβαση με Καθοδήγηση (Guided Access)
Το TouchID μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έξοδο από τη λειτουργία της πρόσβασης με καθοδήγηση.
Προστέθηκαν χρονικά όρια και ηχητικές ειδοποιήσεις για αυτήν τη λειτουργία.

Γενικά/Διάφορα άλλα
Ενσωμάτωση του iCloud Drive.
Το TouchID απαιτεί συνθηματικό μετά από 48 ώρες.
Νέα οθόνη στην αναζήτηση με Spotlight κατά την πρώτη χρήση.
Η αναζήτηση με Spotlight πλέον διατηρεί μαρκαρισμένο το κείμενο της πιο πρόσφατης αναζήτησης, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθείάμεσα μία νέα αναζήτηση χωρίς καθαρισμό του πεδίου πρώτα.
Προστέθηκε μία νέα λευκή ταπετσαρία με γκρι τελείες.
Νέα δυνατότητα κοινής χρήσης των Υπομνήσεων.
Ενσωμάτωση τεσσάρων νέων λεξικών: Πορτογαλικού, Ρωσικού, Ταϊλανδικού και Τουρκικού.
Η προβολή πληροφοριών λογαριασμού από την καρτέλα του iCloud απαιτεί τώρα την εισαγωγή του συνθηματικού.
Η εφαρμογή Podcasts είναι τώρα και αυτή προεγκατεστημένη.
Στα στοιχεία των επαφών μπορούν να προστεθούν επιπλέον ημερομηνίες για κινεζικά, εβραϊκά ή ισλαμικά γενέθλια.
Μεγαλύτερα εικονίδια στη λειτουργία AssistiveTouch και νέες συντομεύσεις για το Κέντρο Γνωστοποιήσεων και το ΚέντροΕλέγχου.
Η σειρά των στοιχείων στα φύλλα διαμοιρασμού (Share sheets) είναι παραμετροποιήσιμη.
Νέα δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του μεγέθους κειμένου σε 12pt από 14pt.
Νέα Wishlist στην εφαρμογή iTunes. Προστέθηκαν οι επιπλέον τρεις κατηγορίες Siri, Radio και Previews για τα τραγούδια που έχουναναγνωριστεί από το Siri, έχουν αναπαραχθεί από το iTunes Radio και έχει γίνει προεπισκόπησή τους, αντίστοιχα.
Προστέθηκε η δυνατότητα αυτόματης αποστολής των αρχείων διαγνωστικών στους προγραμματιστές των εφαρμογών.
Από τα εικονίδια του χρονομέτρου και του χρονοδιακόπτη της εφαρμογής Ρολόι αφαιρέθηκε το χρωματιστό περίγραμμα.
Η σύνδεση Wifi δεν είναι πλέον απαραίτητη για τη λειτουργία AirPlay.
Βελτιώθηκε η εμφάνιση των εξώφυλλων στην οθόνη κλειδώματος, χωρίς να προστίθενται επιπλέον περιθώρια.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Apple

Από τον iYannis

this is just me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube