Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Apple επιλέγει να μην προχωρήσει σε ολική αλλαγή του σχεδιασμού στα μοντέλα της, όπου στο μεγαλύτερο μέρος τους παραμένει ίδιος με αυτόν που πρωτογνωρίσαμε το 2014 με τα iPhone 6. Σε σχέση με το iPhone 7, η αλλαγή είναι μία, η παρουσία γυαλιού στο πίσω μέρος, μια αναγκαία προσθήκη από τη στιγμή που τα νέα iPhone υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στην πίσω επιφάνεια ενός iPhone την παρουσία γυαλιού, αφού αυτό ίσχυε και στα iPhone 4 και iPhone 4s που είχαν κάψει καρδιές για όσους θυμούνται.
Όπως αναφέραμε, οι διαστάσεις δεν αλλάζουν, με το iPhone 8 να έρχεται με διαστάσεις 4,7 ιντσών, και ανάλυση να παραμένει λίγο πάνω από την HD (1334 x 750 pixels), με μεγαλύτερη φωτεινότητα από το περσινό μοντέλο, η κυριότερη διαφορά αυτή τη φορά είναι η τεχνολογία True Tone, την οποία γνωρίσαμε στο iPad Pro 9.7.
Με το True Tone, το οποίο ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει μέσα από τις ρυθμίσεις, τα νέα iPhone χρησιμοποιούν τον ειδικό 4κάναλο αισθητήρα φωτός που βρίσκεται πάνω από την οθόνη προκειμένου να γίνει προσαρμογή της θερμοκρασίας των χρωμάτων και της έντασης της φωτεινότητας, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον. Θεωρητικά αυτό επιτρέπει να βλέπουμε πιο «ζωντανές» τις εικόνες και άλλο περιεχόμενο στην οθόνη του iPhone 8.
Ειδική μνεία χρειάζεται να γίνει για την καρδιά του iPhone 8, το A11 Bionic SoC που έχει σχεδιάσει η Apple και για πρώτη φορά έρχεται με εξαπύρηνο επεξεργαστή. Η μνήμη παραμένει στα 2GB για το iPhone 8. Και φέτος, η Apple καταφέρνει να βάλει τα γυαλιά στην Qualcomm -με την οποία βρίσκονται στα μαχαίρια-, προσφέροντας επιδόσεις πολύ ανώτερες από τo ανώτερο SoC της Qualcomm που βλέπουμε στα κορυφαία μοντέλα του Android, το Snapdragon 835. Έτσι η Apple κατασκευάζει το πιο γρήγορο smartphone της αγοράς φέρνοντας σε δύσκολη θέση ολόκληρη την Android πλευρά, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο παράλληλα και της πλατφόρμας για περαιτέρω βελτιστοποιήσεις, κάτι που της δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα.
Το A11 Bionic όμως ξεχωρίζει επιπλέον και για τις γραφικές του δυνατότητες, με τη GPU (3 πυρήνες) να είναι και αυτή για πρώτη φορά σχεδιασμένη από την Apple, με 30% καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το A10 Fusion. Η τεράστια αυτή διαφορά κρίνεται απόλυτα αναγκαία προκειμένου το iPhone 8/ να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας.
Φοβερή δουλειά έχει κάνει για ακόμη μια φορά η Apple στον ήχο που προσφέρει, που είναι στερεοφωνικός αφού το ακουστικό για τις τηλεφωνικές σας κλήσεις πάνω από την οθόνη, χρησιμοποιείται και σαν ηχείο. Η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή ενώ όντως ακούγονται όλα πιο δυνατά από το iPhone 7, 25% σύμφωνα με την Apple.
Σε ότι αφορά τις συνδέσεις με δίκτυα 4ης γενιάς υποστηρίζει το LTE Advanced, για ταχύτητες Internet έως 500Mbps που προς το παρόν υποστηρίζεται στην Ελλάδα μόνο από την Cosmote.
Στις κάμερες τώρα η ανάλυση είναι στα 12MP όπως και πέρσι, όμως οι αισθητήρες είναι βελτιωμένοι σημαντικά αξιοποιώντας ιδανικά την αυξημένη επεξεργαστική ισχύ του A11 Bionic.
Αυτό γίνεται φανερό ειδικά στην εγγραφή βίντεο, όπου το iPhone 8 είναι μεταξύ των πρώτων smartphone που υποστηρίζουν εγγραφή βίντεο στην 4K ανάλυση και τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρκετά καλό. Η λειτουργία εγγραφής βίντεο σε πολύ αργή κίνηση γίνεται καλύτερη φέτος με υποστήριξη εγγραφής στη Full HD ανάλυση και στα 240 καρέ το δευτερόλεπτο.
Η κύρια κάμερα του iPhone 8 έχει ανάλυση 12MP όπως αναφέραμε, αλλά το διάφραγμα παραμένει στο f/1.8, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η ποιότητα των φωτογραφιών στις περισσότερες περιπτώσεις ξεχωρίζουν για τη λεπτομέρειά τους και την σωστή αποτύπωση των χρωμάτων, με χρήση οπτικού σταθεροποιητή όπου αυτή είναι αναγκαία