WWDC 18 τι θα δούμε

Στην διάρκεια αυτού του keynote περιμένουμε από τον Tim Cook και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple να παρουσιάσουν το μέλλον των λογισμικών της εταιρείας και πολλά ακόμη.
Το WWDC είναι κατά κύριο λόγο ένα event που εστιάζει στο λογισμικό με την Apple τα τελευταία χρόνια να κάνει κάποιες εξαιρέσεις και να παρουσιάζει και νέο hardware. Ο στόχος του συνεδρίου αυτού που κρατάει 5 μέρες είναι οι προγραμματιστές να πάρουν μια γεύση από το μέλλον των λογισμικών της Apple έτσι ώστε και να μπορέσουν να ετοιμάσουν τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους με τα νέα δεδομένα και στάνταρ.

Λογισμικό

iOS 12
Η Apple τον τελευταίο καιρό μας έχει φέρει πολλές αναβαθμίσεις στο εν λόγω λογισμικό, και έτσι είδαμε την iOS 11.3 έκδοση τον Μάρτιο ενώ την περασμένη μόλις Τρίτη είχαμε το iOS 11.4 για το ευρύ κοινό.
Το επερχόμενο iOS 12 δεν αναμένεται να είναι μια κυκλοφορία που θα εστιάσει σε πολλά νέα χαρακτηριστικά μιας και το Bloomberg ανέφερε πως η Apple θα κάνει ένα βήμα πίσω από την δημιουργία νέων χαρακτηριστικών και με αυτή την έκδοση θα εστιάσει πολύ περισσότερο από ότι τα τελευταία χρόνια στην σταθερότητα του λογισμικού και στις διορθώσεις σφαλμάτων. Έτσι λοιπόν είχαμε την αναφορά πως η Apple έδωσε εντολή στις ομάδες προγραμματιστών της να καθυστερήσουν τις μεγάλες αλλαγές στο iOS για φέτος και να βάλουν όλη την προσπάθεια τους στα παραπάνω.
Αυτό το γεγονός βέβαια μόνο δυσάρεστο δεν είναι μιας και οι βελτιώσεις στις αποδόσεις του λογισμικού είναι κάτι που πολλοί χρήστες αναζητούν πλέον έχοντας μάλιστα κατηγορήσει την Apple πως έχει χάσει την επαφή της με την λεπτομέρεια σε αυτό τον τομέα.
Βέβαια αυτή η αλλαγή της Apple δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε και κανένα νέο χαρακτηριστικό. Έτσι λοιπόν ένα φημολογούμενο είναι η υποστήριξη cross-platform εφαρμογών μεταξύ iOS και macOS για πρώτη φορά. Αν και ο αναφορές πάνω σε αυτό το χαρακτηριστικό και την ημερομηνία κυκλοφορίας του είναι διφορούμενες αυτή την στιγμή το νέο αυτό χαρακτηριστικό θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να διατηρούν μια εφαρμογή και για τα δύο λογισμικά της Apple.
Επίσης αναμένουμε το iOS 12 να φέρει μια σειρά από νέες δυνατότητες γονικού ελέγχου. Αυτή θα είναι μια από τις απαντήσεις της Apple στον τομέα της ψηφιακής υγείας των καταναλωτών, ενός θέματος που πλέον έχει αρχίσει και παίρνει σημαντικές διατάσεις.
Ακόμη μπορεί να δούμε ένα ανανεωμένο iBooks με τις αναφορές να δείχνουν πως η Apple δοκιμάζει μια ανασχεδιασμένη εφαρμογή με εστίαση στην ανεύρεση περιεχομένου και με σχεδίαση που θα παραπέμπει στο App Store του iOS 11.
Φήμες της περασμένης εβδομάδας έλεγαν πως το iOS 12 θα επεκτείνει την πρόσβαση στο NFC chip των iPhones κάτι το οποίο σημαίνει πως οι προγραμματιστές θα μπορούν να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές με βάση αυτό το πρωτόκολλο.
Ίσως να υπάρξει και το πολυαναμενόμενο dark mode που πάρα πολλοί χρήστες επιθυμούν.
Τέλος αναμένουμε το iOS 12 να φέρει νέα χαρακτηριστικά Υγείας μιας και αυτός είναι ένας τομέας που η Apple δίνει πολύ μεγάλη προσοχή.
Αναμένουμε η πρώτη developer beta του iOS 12 να γινεί διαθέσιμη λίγο μετά το τέλος του keynote και να κυκλοφορήσει κατόπιν στο ευρύ κοινό κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο.

watchOS 5
Αν και είχαμε πολλές αναφορές σχετικά με το iOS 12, για τα υπόλοιπα λογισμικά της Apple δεν είχαμε πολλές ειδήσεις και έτσι πολλά έχουν μείνει ως εικασίες.
Σε ότι αφορά το watchOS 5 σίγουρα περιμένουμε από την Apple να εστιάσει στον τομέα της Υγείας και στην δημιουργία νέων χαρακτηριστικών για αυτό. Η Apple συνεχίζει να παρουσιάζει το Apple Watch ως ένα αξεσουάρ που μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μια καλύτερη ζωή για τον χρήστη.
Ένα χαρακτηριστικό που εδώ και πολύ καιρό ζητάνε οι χρήστες του είναι η δυνατότητα καταγραφής του ύπνου. Η Apple τον περασμένο χρόνο εξαγόρασε την πλατφόρμα καταγραφής ύπνου Beddit και έτσι σύντομα όπως όλα δείχνουν περιμένουμε την έλευση αυτού του χαρακτηριστικού στο Apple Watch.
To Apple Watch επίσης ακόμη δεν έχει μια επίσημη Podcasts εφαρμογή από την Apple κάτι το οποίο φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα φέτος.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θέλουν πολύ οι χρήστες είναι τα watch faces τρίτων. Αν και η Apple προσφέρει τις δικές της προτάσεις και σχέδια για τις προσόψεις του Apple Watch αν άνοιγε την πλατφόρμα της και σε τρίτους προγραμματιστές τότε θα δημιουργούσε πάρα πολύ γρήγορα μια νέα κατηγορία εφαρμογών για το Apple Watch.
Γενικότερα και αυτή την στιγμή είναι δύσκολο κάποιος να πει τι θα δούμε από την Apple με την παρουσίαση του watchOS 5 αλλά τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά που ζητάνε εδώ και πάρα πολύ καιρό οι χρήστες και ελπίζουμε πως η Apple θα τους ακούσει.

macOS 10.14
Αν φέτος τελικά είναι η στιγμή που η Apple θα φέρει μια cross-platform υποστήριξη τότε αυτό το χαρακτηριστικό θα είναι ένα από τα μεγάλα του macOS 10.14. Αυτό θα επιτρέψει στους χρήστες να δημιουργήσουν πιο εύκολα εφαρμογές που θα είναι ταυτόχρονα συμβατές τόσο στο iOS όσο και στο macOS κάτι το οποίο θα δώσει μια τεράστια ένεση τόνωσης στο Mac App Store που κακά τα ψέματα την χρειάζεται όσο τίποτε άλλο.
Σε ότι αφορά το Mac App Store ο John Gruber ανέφερε πως η Apple θα φέρει σε αυτό έναν εντελώς νέο σχεδιασμό παρόμοιο με αυτόν που είδαμε για πρώτη φορά με το iOS App Store στο iOS 11.
Προχθές είχαμε μια διαρροή ενός βίντεο που παρουσιάζει ένα πλήρες dark mode και μια Apple News εφαρμογή στην έκδοση του λογισμικού αυτού.
Επίσης ανασχεδιασμός στην εφαρμογή iBooks αναμένεται και εδώ κάτι που σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο που θα γίνει στο iOS 12 θα φέρουν μια νέα εμπειρία στον χρήστη και στις δυο πλατφόρμες.
Ένα άλλο επίσης χαρακτηριστικό που λείπει αυτή την στιγμή από το macOS είναι η υποστήριξη “Hey Siri” καθώς και HomeKit έλεγχου.

tvOS 12
Ίσως το λογισμικό που παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο περισσότερο από όλα τα άλλα είναι το tvOS 12.
Ένα χαρακτηριστικό που θα θέλανε πολύ οι χρήστες του Apple TV 4K είναι η υποστήριξη του Dolby Atmos. Αν και η Apple είχε αναφέρει πως θα φέρει μια τέτοια υποστήριξη στην συσκευή δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε και έτσι πιστεύουμε πως το tvOS 12 θα το συμπεριλάβει.
Καθώς επίσης η Apple εργάζεται σκληρά για το δικό της περιεχόμενο περιμένουμε η εταιρεία να αναβαθμίσει το tvOS με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο χρήστης να έχει μια καλύτερη απεικόνιση αυτού και πιο άμεση.
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πως η Apple θα παρουσιάσει το δικό της περιεχόμενο τηλεοράσεις και πως θα το πουλήσει αλλά μια λύση θα μπορεί να είναι η TV εφαρμογή που ήδη διαθέσιμη σε κάποιες χώρες τόσο στο iOS όσο και στο tvOS.

Hardware
Αν και γνωρίζουμε τις αναβαθμίσεις λογισμικών που περιμένουμε να μας παρουσιάσει η Apple, τα σχέδια της εταιρείας στον τομέα του hardware παραμένουν αβέβαια. Αυτή την εβδομάδα και όπως σας είχαμε αναφέρει το Bloomberg τόνισε πως η Apple δεν είναι έτοιμη τώρα να παρουσιάσει τα νέα iPad μοντέλα με Face ID καθώς και κάποιο αναβαθμισμένο Mac. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτές οι συσκευές θα παρουσιαστούν αργότερα μέσα στον χρόνο.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Apple Με ετικέτα: ,

Από τον iYannis

this is just me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

YouTube
YouTube